Politika

Direktno.rs

20. 11. 2022. 11:41 4

Pastor i SVM preko SNS vrše reviziju istorije

"Balint Pastor u jučerašnjem intervjuu datom "Politici", koji su preneli i drugi mediji, obmanjuje srpsku javnost vezano za pitanje postavljanja spomenika nevinim žrtvama u Novom Sadu. Kroz ocenu da "levo - liberalna opozicija napada vladajuću većinu i sramotno napada istorijsko pomirenje" Pastor nastavlja da promoviše reviziju istorije pokušavajući da ratne zločince proglasi nevinim žrtvama", rekao je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i narodni poslanik u Skupštini Srbije, čiju izjavu prenosimo u celosti. 

"Tako su se među nevinim žrtvama u dokumentu, koji je osnov za odluku o podizanju spomenika, našli i osuđeni ratni zločinci koji su učestovali u Novosadskoj raciji i vršili brojne zločine u Novom Sadu, koji još nije zacelio rane od tih svirepih ubitstava, a sada bi SVM da se oni rehabilituju. U tome mu podršku pružaju SNS, SPS i LSV, koji čine okosnicu vladajuće koalicije u Novom Sadu. 

Pastorova perfidna obmana je i u činjenici da sve osobe čiji su posmrtni ostaci pronađeni u zajedničkim grobnicama svrstava u nevine žrtve, time izjednačavajući žrtve i zločince. Balint Pastor beži od odgovora zašto mu je važno da se među nevinim žrtvama nađu Mikloš Nađ, okupacioni gradonačelnik Novog Sada, Imre Balog, koji je tokom okupacije vršio ubijanje muškaraca, žene i bajonetom ubijao decu, Janoš Tot, koji je učestovao u masovnom ubijanju i lično je ubio petoricu braće Jovandić, Katarina Sopić osuđena za trovanje grupe sovjetskih oficira, Marton Vizi, koji je hapsio i zlostavljao civilno stanovništvo i mnogi drugi, koji se nalaze u dokumentu, koji je osnov za podizanje spomenika nevinim žrtvama.   

U nekim ranijim izjavama Balint Pastor manipuliše nevino stradalom decom poistovećujući njihovu nevinost sa zločincima, kojima je suđeno za ratne zločine. Sve ove izjave Balinta, ali i Ištvana Pastora su deo revizionističke politike, po vertikali iz Budimpešte, imajući u vidu da je nalogodavac zločina po Vojvodini Mikloš Horti, dobio svoju bistu u parlamentu Mađarske. 

Veoma je opasno što ovaj narativ i konkretne akte revizionizma poput podizanja spomenika fašistima u Novom Sadu podržava SNS, pod floskulom istorijskog pomirenja dva naroda. Pomirenje ne sme da žrtvuje osnovne vrednosti borbe protiv fašizma i da dovede do izjednačavanja nevinih žrtava i fašista. Niko nije protiv spomenika nevinim žrtvama, ali kada se on prečisti  i iz njega "odstrane ratni zločinci", zaključio je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati