Politika

Direktno.rs

15. 11. 2022. 15:14 9

Mitrović (SSP): Šesti smo u Evropi po ceni kvadrata

Ogroman rast cene kvadrata stana doveo je Beograd na šesto mesto u Evropi kada je u pitanju cena nekretnina u odnosu na primanja građana. Iza Beograda prema relativnim troškovima kupovine stanova nalaze se gotovo svi najbogatiji gradovi Evrope poput Milana, Minhena, Beča, Frankfurta, Londona. Zapravo, ispred Beograda su od većih gradova samo Pariz, Moskva, Petrograd i Lisabon. Da bi jedna prosečna beogradska porodica kupila prosečan stan od 60 kvadrata, potrebno je da neverovatnih 19 godina i 5 meseci svaki mesec sa strane sklanja po jednu prosečnu platu! Cene kirija rastu jos više, pa smo svedoci kako na ulici završava porodica sa decom kojima je stanodavac duplirao mesečni zakup - navodi se u izjavi Peđe Mitrovića, generalnog sekretara Stranke slobode i pravde, koju prenosimo u celosti.

Za to vreme, država stoji po strani i hvali se kako se u Beogradu nikada nije više gradilo. Umesto toga da stojimo sa strane i gledamo kako se građani snalaze za krov nad glavom, predlažemo investicioni program gradske stanogradnje. Neophodno je da grad Beograd počne godišnje da gradi 2.500 stanova koji će se građanima nuditi u najam po beneficiranim stanarinama. To nije ništa novo i takva praksa postoji u gotovo celoj Evropi. Najrazvijenije ekonomije Evrope, poput Holandije, Švedske, Austrije ili Velike Britanije, imaju značajna izdvajanja za politike stanovanja koji su na nivou od 2-3% BDP-a godišnje. Javnom stanogradnjom vlast će na sistematski način pristupiti rešenju stambenih problema građana i zaštiti ih od turbulencija na tržištu koje ih dovode u praktično bezizlazne situacije.Iz takvih situacija jedini izlaz je odlazak u inostranstvo što dovodi do drastičnog smanjenja broja stanovnika Srbije. Na tu činjenicu Stranka slobode i pravde svakodnevno upozorava, ali bez uspeha. Sada kada su Ujedinjene Nacije procenile da će nas biti manje za 1,4 miliona u narednih nekoliko decenija, možda napokon shvatimo da su promene u ponašanju države neophodne. Izgradnja stanova je samo jedna od njih.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati