Politika

Direktno.rs

07. 11. 2022. 18:45 11

Aleksić Malom: Vodite šibicarsku ekonomsku politiku

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da vladajuća većina "rebalansom predlaže inflatorni budžet", a da predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić u poslednjih deset godina vodi "šibicarsku ekonomsku politiku".

- Varate građane kao šibicari - date im malo, pa im uzmete sve što imaju u džepu. Odnarođena vlast od građana uzima novac za državnu kasu iz koje ga potom preliva u džepove tajkuna i ljudi koji upravljaju državom i u povlašćene firme bliske režimu - rekao je Aleksić na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta.

- Vučić je juče rekao da sam ja osuđeni kriminalac i ponavljač. Ja nisam ni ponavljač niti sam osuđen za neko krivično delo, ali vam garantujem da ćete i vi i Vučić uskoro biti osuđeni - rekao je Aleksić ministru finansija Siniši Malom.

Aleksić je Malom rekao da je vlast u poslednjih 10 godina svakog građanina Srbije zadužila za 3.000 evra, pošto je javni dug porastao sa 15 milijardi evra na 34 milijarde.

- Svaki građanin je 2012. godine dugovao 2.100 evra, a danas 5.100 evra. Sve vreme pokušavate da nametnete da nije važno koliki je iznos duga nego da je važan odnos u procentima duga i bruto društvenog proizvoda, ali građani će vraćati novac u milijardama a ne u procentima. Manite se procenata.

- Vi ste 2002. godine bili u Agenciji za privatizaciju i rasprodavali srpsku imovinu, a sada nam pričate o vašem poštenju i znanju - rekao je Aleksić Malom.

Aleksić je istakao da vlast "besomučno baca novac građana Srbije kroz subvencije partijskim kompanijama SNS-a".

- "Milenijum timu" ste bespovratno dali 10 miliona evra za Vranjsku Banju, koju je ta kompanija platila dva miliona evra. "Milenijum tim" je vaša firma, vaš brat sa njima sarađuje, živi u njihovom stanu, vozi njihov automobil, vi ste bili njihov konsultant - rekao je Aleksić i nastavio:

- Hotel Tonanti u Vrnjačkoj Banji, koji je u vlasništvu vašeg jurišnika Aleksandra Papića, dobio je bespovratno 1,1 milion evra, a onda je otišao u stečaj. Tako bacate pare građana Srbije.

Aleksić je istakao da je gradnja brze saobraćajnice Požarevac - Golubac dodeljena kineskoj firmi bez tendera, a da je to posao u vrednosti od 337 miliona evra.

- Na tom putu radi firma Zvonka Veselinovića ’Nukleus’. Kako to da samo "Milenijum tim" i firme Zvonka Veselinovića rade dobro? Zanimljivo, a sve bez tendera - rekao je Aleksić.

Aleksić je Siniši Malom rekao da "obmanjuje građane i smeje im se u lice" navodima o prosečnim platama i penzijama.

- Kada tvrdite da je prosečna plata 620 evra, onda pitajte žene koje rade u skupštinskim službama kolika im je plata. Njihova plata je 35.000 dinara sa srednjom školom, a 55.000 dinara sa fakultetom, ali prosek vade guvernerka Jorgovanka Tabaković sa mesečnom platom od 650.000 dinara, direktor Državne revizorske institucije Duško Pejović sa platom od 675.000 dinara, direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević sa platom o 439.000 dinara i slični.

Aleksić je povodom navoda Malog da je prosečna penzija 332 evra pokazao penzioni ček penzionerke iz Vrnjačke Banje, čija je penzija 11.390 dinara.

- Ona mi je poslala svoj ček i rekla da vam kažem da ne lažete više i da ne obmanjujete građane Srbije - rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je rebalans predložen zbog većeg zaduživanja i zbog većih broja ministarstava.

- Tvrdite da je ovo najveća ekonomska kriza, a rasipate se i trošite pare na gluposti. To je vaš odnos prema građanima Srbije. Kažete da je rebalans rezultat povećanih prihoda, a najvećih deo povećanja prihoda je od poreza na dodatu vrednost (PDV), ali prećutkujete da je prihod povećan zbog ogromnog povećanja cena, odnosno inflacije - zaključio je Aleksić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati