Politika

[ Izvor: NIN ]

05. 05. 2022. 10:13 35

Tepić: Ovde od 2012. nije bilo fer i demokratskih izbora

"Od 2012. nije bilo fer i demokratskih izbora. Na tim poslednjim pobedio je Tomislav Nikolić i od tada mi više nemamo prave izbore. Novi beogradski izbori bi mogli da liče na prave izbore ako u tih šest do devet meseci budemo imali slobodan RTS i ako u tom periodu budemo u situaciji da se urede birački spiskovi, izbrišu "uvezeni birači", uspostave izborne komisije na paritetnom odnosu vlasti i opozicije, kako se ne bi opet dešavalo da se kršenje izbornih prava, brojne neregularnosti i krivična dela čak, rešavaju političkim preglasavanjem predstavnika vlasti", rekla je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić u intervjuu za NIN.

- Da bi se došlo do tog vremenskog okvira, svakako se mora ući u izbor organa Grada Beograda, predsednika skupštine pre svega inače bi po zakonu imali nove izbore u roku od 60 dana. U slučaju da većina koju imaju SNS i SPS i bez preletača izabere gradonačelnika, on bi podneo ostavku najkasnije tri meseca pre datuma novih izbora i time bi otpočelo proces ulaska u nove izbore, koji podrazumeva formiranje privremenog organa od strane Vlade Srbije. Ovo je sve važno podvući, da bi se razumelo da ukoliko se ne bi ovako postavio politički zaključak o novim izborima u Beogradu i ne bi se konstituisala oročena vlast i potom privremeni organ, novi izbori bili bi već početkom jula, a ova dva meseca nisu dovoljna ni za šta od tog velikog posla za drugačije uslove - naglasila je Tepić.

Da li biste učestvovali u privremenoj upravi?

- Zakonom je predviđeno da se vodi računa da taj organ bude reprezentativan, sačinjen od vlasti i opozicije i to jeste nužno.

Kad kažete politički zaključak, mislite na dogovor između Vučića i Đilasa?

- Ne, to nije bio dogovor, već razgovor u kome je traženo rešavanje političke krize u Beogradu nastale na osnovu činjenice da vlast mogu da formiraju SPS i SNS protiv kojih je glasala većina Beograđana.

U kojoj meri je bitno što je toliko Beograđana glasalo za promenu vlasti ako je dogovor između vas i nekih stranaka opozicije nemoguć? Kad govorite o 55 mandata, to su mandati i onih koji su za vas pre izbora bili lažna opozicija.

- Kada je prvi put, odgovarajući na pitanje novinarke, Dragan Đilas kazao da bi razgovarao sa Vučićem, bila je situacija 55:55 u mandatima, što je i Vučić sutradan potvrdio na RTS-u. Dan pre toga ste imali najavu iz POKS-a, ali i nekih drugih stranaka, da sa nama ne mogu i da su mnogo bliže SNS-u. Naš stav je bio, u slučaju da lista Duleta Vujoševića ipak pređe cenzus i da SNS i SPS padnu na 54 odbornika, formiramo tehničku vlast oročenu na ovih istih 6-9 meseci koja bi pripremila nove izbore u Beogradu.

Kad je jedno Demostatovo istraživanje objavljeno krajem godine, govorili ste o mogućnosti da se formira vlast kontra trenutne?

- Na novim izborima bilo bi manje mogućnosti za zbunjenost birača ili pogrešne zaključke, jer nisu imali priliku da vide ko bi post festum išao uz ovu vlast, a prikazivao se pre izbora da ne bi. I uprkos tome što postoje mišljenja da sve ovo demotiviše Beograđane, da bi bila manja izlaznost, mi mislimo suprotno. Prethodne izbore imali smo na tri nivoa, gde su predsednički izbori, uz rat u Ukrajini, pojeli ostale, i lokalne i parlamentarne. Reprezentativnost je zbog toga upitna i držim da je Beograđanima potrebna nova šansu da glasaju samo o tome kako žele da izgleda njihov grad, koji je i naš glavni grad i koji je i u ovakvim neuslovima pokazao da želi promenu režima. Da ne govorim da na RTS-u niste imali nijedan predizborni termin posvećen lokalnim izborima.  

Kazali ste da je saradnja sa Narodnom strankom nemoguća, Lutovac najavljuje šire koalicije, šta vam je plan za nove izbore?

- Sve mi je teže da razumem šta gospodin Lutovac želi da kaže, uz dužno poštovanje koje imam i za njega i za Demokratsku stranku... Odlučivanje o beogradskom nivou je svakako na kolegama iz beogradskog odbora i Predsedništva stranke. 

Ako se u Narodnoj skupštini povede diskusija o sankcijama Rusiji, da li ćete ih podržati?

- Od 24. februara i ruske invazije na Ukrajinu svet više nije isti, ali jeste crno-beli po pitanju svrstavanje na pravu stranu, agresora ili žrtve, to je civilizacijsko pitanje. Odlučni smo u tome da se rukovodimo evrointegracijama i svrstavanjem uz zapadni svet, odnosno prema Evropi ka kojima smo usmereni i kroz program SSP-a, ali i Ustavom i zakonima Srbije. Sve o čemu govorimo i problematizujemo - vladavina prava, podela vlasti, ljudska prava, sloboda medija, izbora... sve su to evropske vrednosti na kojima treba da se temelji naša država, zapisane uostalom i u prvim članovima našeg Ustava.

I KiM je u Ustavu, pa šta će biti vaša politika po tom pitanju?

- Sigurna sam da nijedan odgovoran čovek ne bi stavio potpis na nezavisnost Kosova ili na takozvani dogovor o međusobnom priznanju. I to za nas iz SSP-a nije tema o kojoj može da se razgovara. Smatramo da treba maksimalno normalizovati taj odnos između dva naroda, kao stranka jedini imamo Deklaraciju o pomirenju srpskog i albanskog naroda, kao što je i Otvoreni Balkan bila naša ideja, pa su je preuzeli, uz, na žalost, dosta izmena...

Dobro je što su je preuzeli?

- Nisam nesklona da pohvalim dobru stvar, ali je nažalost toliko loših da dobre ostaju u zapećku.

Šta očekujete od stranih ambasada kada im se požalite na izborni rezultata, rast desnih stranaka, izborni proces, što je Borko Stefanović učinio nakon izbora?

- Nismo se mi žalili stranim ambasadama. Rečnik koji koristite se koristio u vreme Slobodana Miloševića. Mi smo se obratili svima koji predstavljaju Evropsku uniju čiji član Srbija želi da bude i koji su na poziv srpskih vlasti bili uključeni u pokušaj popravljanja izbornih uslova. Sa njima imamo jednako intenzivnu komunikaciju kao i stranke vlasti. To je priroda njihovog posla. Na kraju krajeva, to se pretače u njihove izveštaje, pa i u zveštaj Evropske komisije. Meni je veći problem tajna diplomatija, recimo lovačka diplomatija, za koju čujem da je veoma popularna otkad je Zvonko Veselinović pokupovao lovišta "Srbija šuma". Ima puno načina da se tajne diplomatske poruke pošalju, a ovo što je naš Borko uradio je sjajna stvar, o čemu smo i obavestili javno građane - zaključila je Marinika Tepić u intervjuu za NIN.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 35

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati