Politika

Milan Zarić

03. 05. 2022. 06:00 25

PUCA PO ŠAVOVIMA Sve više frontova u vlasti: Ne zna se ko koga napada!

Ćutali su članovi vladajuće koalicije u predizbornoj kampanji zarad "mira u kući", ali je sada jasno da više netrpeljivost ne mogu da sakriju. Dokaz tome je otvaranje brojnih frontova među članovima Srpske napredne stranke, pa je već sada tenzija među njiima tolika da se, narodski rečeno, može seći nožem.

Tokom kampanje su se naprednjaci "smirili", nije bilo međusobnih napada, međutim nakon samih izbora - sve pršti od prepucavanja i svađa. Najagilniji je Vladimir Đukanović, koji je ušao u klinč najpre sa Bratislavom Jugovićem, zatim i sa Nebojšom Stefanovićem, a viđena je i medijska prepirka Dragana Šormaza i predsednika Pokreta socijalista (inače koalicionog partnera SNS) Aleksandra Vulina.

Dakle, ko šta radi - članovi vladajuće koalicije se svađaju. A kako su ti sukobi izgledali? Pa, krenimo redom.

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ vs BRATISLAV JUGOVIĆ

Prvi postizborni front među naprednjacima otvorio je Vladimir Đukanović, udarna pesnica SNS, koji je napao Bratislava Jugovića, poslanika Srpske napredne stranke u minulom mandatu.

Đuka je udario na kolegu zbog gostovanja u emisiji "Dobar, loš, zao" kod Markas Vidojkovića i Nenada Kulačina, te je tom prilikom rekao da bi "Nova S trebalo da dobije nacionalnu frekvenciju".

- Vidim da je izvesni Bratislav Jugović gostujući u emisiji kod Vidojkovića i Kulačina bez blama zatražio da Nova S dobije nacionalnu frekvenciju. Sasvim po zasluzi, zar ne? Psovali su majku Vučiću, dete mu proglašavali za kriminalca, satanizovali mu porodicu i sve saradnike. Užas! - napisao je Đuka, pa onda i dodao:

- Vučić ti omogući da budeš poslanik, ti mu ovako vratiš. Jasno je da je narod uvek više voleo Vučića nego njegovi funkcioneri. Sramota!

Na ove reči Vladimira Đukanovića reagovao je Jugović, koji je istakao da je pozivao da budu manje tenzije u društvu i na političkoj sceni.

- I đilasovci su državnika kao što je Aleksandar Vučić nazivali mafijašem, pa je Vučić razgovarao sa Đilasom. Između ostalog, konstatovao sam da su Vidojković i Kulačin apsolutni krivci što Nova S nije bila u igri za nacionalnu frekvenciju - ukazuje Jugović.

Osvrćući se na gostovanje kod Kulačina i Vidojkovića, objasnio je da je time i samom Đukanoviću učinio uslugu.

- Gostujući kod Kulačina i Vidojkovića ja sam progutao žabu da Vladimir Đukanović ne bi gutao krokodila - zaključio je Jugović.

DRAGAN ŠORMAZ vs ALEKSANDAR VULIN

Sukob između Dragana Šormaza i Aleksandra Vulina došao je samo dan kasnije, a povod je bila izjava ministra policije koji je rekao da "Srbija treba da se distancira od Evropske unije".

- Pozivam poslanike Evropskog parlamenta da nastave sa politikom ucenjivanja i pritisaka prema Srbiji i da što pre usvoje Rezoluciju kojom od Srbije zahtevaju da uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Nema boljeg načina da Srbija shvati da joj nije mesto u Evropskoj uniji od politike poslanika Evropskog parlamenta i zato molim evroposlanike da se ni slučajno ne promene i da nastave da nas vređaju i ucenjuju, da nastave da pokazuju koliko ne poznaju Srbe i koliko im i nije važno da ih upoznaju - rekao je Vulin.

Nakon ove izjave "prvog pendreka Srbije", usledio je odgovor - od Dragana Šormaza.

- Politika pritisaka ne postoji, postoje očekivanja. Mi smo našom voljom postali kandidat za članstvo u EU. To znači da moramo na tom putu da radimo sve ono što rade i naši partneri - rekao je Šormaz za Danas komentarišući Vulinovu izjavu.

Legitimno je i da odustanemo od članstva, ističe Šormaz, samo, dodaje on, što onda "moramo građanima da objasnimo i šta to znači".

- Ukratko, prestanak investiranja, prestanak subvencionisanja poljoprivrede, nauke, životne sredine, energetskog sistema, povlačenje evropskih i američkih kompanija, gubitak radnih mesta, pad plata sa bednih 500 evra na "boljih" 100 evra - kaže Dragan Šormaz.

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ vs NEBOJŠA STEFANOVIĆ

Iako su ozbiljno sučeljena mišljenja, te dve svađe su zapravo ništa za ono što ovih dana vidimo u vrhu Srpske napredne stranke. Jer, koplja su ozbiljno ukrstili Vladimir Đukanović i Nebojša Stefanović, pa javnost svedoči optužbama i otrovnim strelicama koje su upućuju i sa jedne i sa druge strane.

Sve je počelo saslušanjem Dijane Hrkalović, koja je rekla da je "sve radila po nalogu Nebojše Stefanovića", da bi Đukanović, kao advokat bivše državne sekretarke u MUP, tražio da se Stefanović i Hrkalović suoče.

Na reakciju nije se čekalo dugo, Nebojša Stefanović je gostovao u subotu na režimskoj televiziji Pink, gde je Đukanovića i Dijanu Hrkalović optužio za laži i manipulacije. Prvi advokat SNS, Vladimir Đukanović, istog dana, na istoj televiziji je replicirao ministru vojnom, istakavši da ga "optužuju bivši saradnici".

Dan kasnije, dakle u nedelju, novo optuživanje dve strane. Đuka je, tako, gostovao na televiziji Prva, gde je rekao da "Stefanović napadajući njega zapravo napada vlast čiji je deo", pa je pitao i da li to "ministar napada i predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Ta izjava je došla u prepodnevnim satima, da bi uveče Stefanović u opširnoj pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu, najjače do sada udario na Đukanovića. Između ostalog je istakao da je "mislio da je prekinuta praksa pozivanja na Vučića kada je nečiji posao u problemu sa zakonom ili moralom", ali da ga je, kako je rekao, Đukanović demantovao. Takođe, naveo je da se "advokat Dijane Hrkalović poistovetio sa državom".

Sve u svemu, udaraju naprednjaci jedni na druge iz svih oružja, sukobi su gotovo svakodnevni, pa se samo postavlja pitanje ko će sledeći otvoriti front...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati