Politika

21. 09. 2021. 21:54 16

Dragana Rakić na RTS: Gubitak izbora za vlast znači odlazak u zatvor

"Pregovori oko slobodnih izbora koji se vode pod pokroviteljstvom EU jesu u interesu građana. Građani danas nemaju nezavisno sudstvo koje bi ih štitilo, nemaju slobodne medije gde bi mogli da se informišu, građani danas ne mogu slobodno da izađu na birališta, glasaju pod stresom i pritiskom da će ostati bez posla ako ne glasaju za Aleksandra Vučića i SNS. O tome govore i Evropska unija i Fridom haus, Evropska komisija i Reporteri bez granica, to kaže i EU u ovom predlogu koji su izneli", istakla je potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić tokom debate "Reč na reč" na RTS.

Rakić ističe da je jedini pravi dijalog u Srbiji onaj uz posredstvo EU.

- Jedini pravi dijalog koji se dešava u Srbiji jeste uz posredstvo EU. Devet godina nema dijaloga, nema ga na televiziji, nema ga ovde ni na vašoj televiziji. Ova vlast je deklarativno za EU, a suštinski nije. EU je potrebna jer može snagom autoriteta da natera vlast da poštuje zakone, institucije ne funkcionišu, jer se ne poštuje Ustav, predsednik države svakodnevno krši Ustav ove zemlje - dodaje Rakić.

Potpredsednica DS se osvrnula i na istraživanje po kome je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio 26 minuta na RTS, a opozicija samo minut.

Rakić naglašava da je dijalog koji se dešava bez EU je smišljen kako bi se "oslabila oštrica" dijaloga uz podsredstvo EU.

- Jedini razlog zašto je prošle godine protiv zakona u izbornoj godini spušten cenzus je samo zato što se Aleksandar Vučić uplašio bojkota, bojkot je uspeo. Da ga nije bilo, ne bismo danas bili u vašoj emisiji i ne bismo pričali o izbornim uslovima - ističe Rakić.

- Vlast nikad neće pristati na slobodne i poštene izbore, jer će ih izgubiti, a gubitak izbora za vlast ne znači odlazak u opoziciju, već odlazak u zatvor. Jako je važno da građani znaju da ova borba koju vodi Demokratska stranka sa svojim partnerima je borba za građane - napominje Rakić.

Ona ističe da su evroparlamentarci detektovali sve probleme u vezi sa izbornim uslovima, te da predlozi koje je opozicija dala konrektno opisuju kako vlast treba da poštuje zakone.

- Građani Srbije treba da znaju samo jednu činjenicu da je već danima unazad Srbija prva po broju zaraženih koronavirusom u Evropi, a druga u svetu. Mi nemamo apsoltno nikavu kontrolu nad pandemijom, a pitanje je da li smo ikad imali. Što se tiče izbornih uslova, ovom državom vlada organizovani kriminal, a sa kriminalcima je jako teško pregovarati, izbora fer i poštenih će jako teško biti. Mislim da će na sledećim izborima biti referendumska atmosfera - ili kriminalci ili mi koji ne pristajamo na kriminal. Jedino ako stanemo svi ispod jedne zastave na referendumskom izboru možemo da pobedimo ovu vlast na izborima - zaključila je potpredsednica DS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati