Politika

17. 09. 2021. 14:26 2

"Sporazum oko izbornih uslova biće postignut"

Politikolog Boban Stojanović izjavio je da ne misli da će današnji sastanak vlasti i opozicije, uz posredovanje evroparlamentaraca biti i poslednji, kako je ranije najavljivano. Ipak, on smatra da će sporazum biti postignut, pošto je i vlasti potrebna opozicija na izborima i u parlamentu i da je "sada samo pitanje nadgornjavanja" šta će od strane vlasti biti prihvaćeno".

Stojanović je za N1, povodom runde dijaloga koja je u toku, rekao da je prvo njegovo očekivanje da ona ne bude i poslednja, pošto u ovom trenutku ne deluje da će bilo šta da se reši i "da smo mnogo dalje od onog što smo očekivali, kada su definisani rokovi, da ćemo biti u septembru".

On ističe da ni danas ni sutra u razgovorima neće učestvovati predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, te da je teško bez njega zamisliti da može bilo šta da se reši.

Povodom činjenice da se Vučić jutros sastao sa evroparlamentarcima na Andrićevom vencu, Stojanović kaže:

- Videćemo šta je jutros dogovoreno, ne zato što je Vučić predsednik republike, već najveće stranke koja je ukinula demokratiju u Srbiji i naterala strance da se i tokom leta bave unutrašnje političkom situacijom u Srbiji.

Povodom izjave Dačića da su očekivanja da može da se razgovara samo ako stignu realni predlozi, Stojanović kaže da svi zahtevi opozicije mogu da stanu samo u jednu reč – da se poštuju zakoni Republike Srbije.

- Ako poštuju zakone, morali bi da prihvate sve - rekao je politikolog i dodao da se to i konstatuje u papiru koji je stigao iz EU.

Povodom činjenice da je prvi zahtev opozcije bio da se izborna pravila uspostave šest meseci pre izbora, kaže da bi to onda bio 3 novembar, budući da je gotovo izvesno da će izbori biti 3. aprila.

Ocenjuje i da do 3. novembra koji je krajnji rok "ima još prostora da se tu nešto desi" i sporazum bude postignut.

- Verujem da ćemo ući u spiralu gde će se zahtevati novi sastanci i usaglašavanja, a ne zaboravimo ni onaj drugi paralelni dijalog (bez učešća evroposlanika)“, rekao je Stojkanović.

Povodom dokumenta o izbornim uslovima koji je stigao iz EP kaže da njega svaka opoziciona stranka može da potpiše i kaže – to je to, sjajno ste detektovali stanje, sve je tu. "Međutim, sada mora da se ide korak dalje, da vidimo kako ćete vi kao evropski poslanici garantovati da će se to što piše u papiru implementirati".

Kaže i da ovaj papir predviđa da se formira jedno zajedničko telo koje će nedgledati izbore, za koje se nadzire da će postojati, ali da je važno spomenuti i to da je opozicija odustala od toga da nestranačke ličnosti i stručnjaci treba da obezbede slobodne izbore. "Predloženi mehanizmi su politička tela gde će sedeti vlast i opozicija – suština je da se političari međusobno kontrolišu", rekao je Stojanović. On je naglasio da jedino možda nedostaje konkretno učešće evroparlamentaraca ili nekog iz nekog od direktorata EU, kao i da nedostaju možda mehanizmi odlučivanja u tom telu.

- Siguran sam da će se u konačnici sporazum postići - rekao je Stojanović.

Na pitanje koji minimum ispunjenih uslova vidi da će opozicija prihvati, kaže da bez ozbiljne izmene u medijskoj politici i ograničavanje rada propagandnih televizija SNS-a, i osigravanje da svaka osoba u zemlji može da glasa kako želi, a ne da joj se preti, predstavlja po njemu minimum ispod kog se ne može ići.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati