Politika

Direktno.rs

17. 09. 2021. 12:43 9

"Mali, za 10 godina zadužili ste Srbiju 15 milijardi evra"

Ministre Mali, niko se ne raduje kad se zaduži, posebno ako se neko zaduži u njegovo ime, kao što ste vi, jučerašnjim izdavanjem zelenih i konvencionalnih obveznica, zadužili sve ljude u Srbiji za dodatnih 1,75 milijardi evra. Vi ste poslednjih deset godina zadužili ovu zemlju i njene građane za 15 milijardi evra, više nego sve prethodne vlasti zajedno, a ako realizujete samo projekte koje ste već ugovorili, javni dug zemlje će preći 50 milijardi evra ili preko 20 hiljada evra po svakom domaćinstvu, piše u saopštenju Dušana Nikezića, predsednika Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde koje prenosimo u celosti.

 Jučerašnjim zaduženjem od 1,75 milijardi evra ste samo potvrdili da nemate para u budžetu i da ćete svu najavljenu pomoć, i 50 evra penzionerima u septembru i 50 evra građanima u novembru i decembru, platiti iz novog zaduženja.

Nije ni kamatna stopa od 2,3% po kojoj ste izdali konvencionalnu obveznicu fenomenalna, kao što pričate, pošto su kamatne stope na istorijskom minimumu, pa se većina razvijenih zemalja, uključujući i Sloveniju, zadužuje po negativnim kamatnim stopama, dok je prinos na 10-godišnje obveznice koje izdaje susedna Bugarska samo 0,2%.

Dodatni problem je što ste izdavanjem zelene obveznice zadužili zemlju kako bi finansirali projekte iz evropske zelene agende, za koje EU već daje 85% bespovratnih sredstava, pa nije postojao ni jedan racionalan razlog da država za njih izda nove obveznice.

Zato nemate razloga da se hvalite što ste u samo jednom danu zadužili svako domaćinstvo u Srbiji za novih 750 evra, jer to nije nikakav uspeh, već samo još jedna nametnuta obaveza ljudima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati