Politika

I. M.

06. 09. 2021. 14:31 19

Dačić gubitnik: Koalicija sa SNS početak kraja SPS

Iz ugla onih koji žele budućnost SPS je bolje da idu sami, cenzus od 3 odsto bi prešli i onda bi nešto značili. Ukoliko bi bili na listi SNS zavisili bi od dobre volje Vučića hoće li ih častiti sa nekim mandatom više ili neće. No, to je, svakako, gubljenje identiteta, a najbolji slučaj je Šapićev SPAS koga se više niko ne seća, a do pre samo dva-tri meseca su prelazili cenzus - kaže za Direktno.rs, Cvijetin Milivojević, politički analitičar, povodom objave čelnika SPS i SNS da nastavljaju saradnju i posle sledećih izbora.

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije dogovorile su se da nastave saradnju i posle sledećih izbora, izjavio je lider socijalista Ivica Dačić nakon sastanka delegacija te dve stranke u sedištu SPS-a. Dačić je rekao da je lider naprednjaka Aleksandar Vučić ostavio socijalistima mogućnost da se opredele kakvu će ta saradnja biti - da li će nastupati na jednoj ili dve liste na izborima i da li će imati zajedničkog predsedničkog kandidata ili ne.

Lider socijalista rekao je da se o kadrovskim rešenjima nije razgovaralo, ali je ponovio lični stav da bi najbolje bilo da Aleksandar Vučić bude zajednički kandidat vladajuće koalicije na predsedničkim izborima. Sve se to dešava pri činjenici da je Socijalistička partija Srbije izgubila je podršku više od 230.000 birača u proteklih devet godina, baš zbog koalicije sa SNS i Vučićem.

- Prva i najvažnija činjenica je da Dačić ume da pravilno proceni, gledajući iz pozicije čoveka koji proklamuje politiku da SPS-u nema života bez vlasti. On to radi veoma dobro i pragmatično. On je prethodnu "slamku spasa" hvatao tako što se uhvatio za Demokratsku stranku, odnosno, Borisa Tadića, praveći jedan neprincipijelni front protv pobednika izbora 2008. godine, a to su bili tadašnja DSS, radikali koje su vodili Toma Nikolić i Vučić. Dačić je, faktički, izigrao volju građana, jer birači koji su glasali za SPS su glasali za takvu koaliciju, a ne za koaliciju sa Borisom Tadićem - konstatuje Milivojević i dodaje:

- Nema tu principa, oni su napravili to neko "veliko pomirenje", izigravali su lažnu levicu, tako da je novi zagrljaj u koji je preleteo Dačić 2012. godine, bio je na neki način logičan. I tada je on izigrao izbornu volju građana. On je na izborima 2012. godine, lično glasao za Borisa Tadića na predsedničkim izborima, da bi posle 15 dana promenio ploču i pravio koaliciju sa Vučićem i Nikolićem. 

Milivojević naglašava da je u SPS ostala još samo borba za vlast, a da je Dačić jedan od retkih političara koji ne krije da ne voli da se nalazi u opoziciji. 

- Drugi aspekt priče je činjenica da Boris Tadić i DS nisu usisali SPS, već su joj udahnuli jedan novi život, ali je to učinio Vučić. Od 2012. godine, mi vidimo jednu vrstu opadajuće forme kada je reč o SPS. On je sada već u poziciji da od prošlih i pretprošlih izbora, zapravo, nebitan koalicioni partner, jer Vučić sa svojom užom koalicijom, može da formira vladu i bez Dačića. Više Dačić ne utiče ni na šta konkretno i ozbiljno. On ima sreću što je smanjenjem cenzusa od 3 odsto, u poziciji da i dalje prelazi cenzus, ali cenzus od 5 odsto bio bi ozbiljan problem za SPS. Tim pre što je jači deo te koalicije - PUPS, napustio tu koaliciju, što je nosilo oko 3-4 odsto glasova - kaže Milivojević.

On ističe da su dodatni problem i afere u kojima se sada pominje i Palma i deo najviših funkcionera SPS.

- Sve to je bilo samo slikanje za javnost. Jasno je svima da Vučić može i bez Dačića. Neki funkcioneri SPS su upozorili da ako bi SPS i ovaj put išao bez predsedničkog kandidata, kao na prošlim izborima, to bi značilo početak kraja SPS. Zamislite stranku koja je godinama i decenijama bila jedna od najvećih u Srbiji koja ne može i ne sme da isturi predsedničkog kandidata, jer se plaši šta će reći Vučić. 

Milivojević konstatuje, takođe, da proklamovane partije levice u Srbiji više ne postoje, a da se SPS samo zove socijalistička partija, ali se ne bori za ono što bi jedna partija levice trebalo da radi.

On smatra da u ovom trenutku snaga ljudi koji bi mogli da se pobune protiv ovakve Dačićeve politike nije velika, zato što su svi iz vrha stranke uhlebljeni, a oni ne brane Dačića zato što ga vole, već zato što im obezbeđuje parče vlasti.

- Da može doći do nekih previranja verujem, ali do ozbiljnih radikalnih promena nisam siguran, isuviše je malo vremena - kaže Milivojević i zaključuje:

- Da nisu svi izbori u istom danu, sigurno bi bilo više SPS-a u vlasti, jer postoje u mnogim sredinama ostaci tradicije SPS i oni bi sugurno prolazili. Mi sada imamo najavu da će i ovi izbori biti poklopljeni u istom danu, tako da tu ozbiljne priče na lokalu neće ni da bude, pa ni u Beogradu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati