Politika

[ Izvor: KRIK ]

24. 07. 2021. 13:02 2

Vlada Srbije majstor optuživanja drugih za ono što ona radi

Napad na KRIK koji je usledio po objavljivanju detalja saslušanja osumnjičenog šefa kriminalne grupe Veljka Belivuka pokazuje da Srbija nije demokratska zemlja, kao i da je Vlada Srbije majstor projekcije – umetnosti optuživanja drugih za ono što sami čine, izjavio je urednik međunarodne novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) Dru Saliven. Provladini mediji i predstavnici vlasti juče su pokrenuli kampanju protiv KRIK-a i ovu redakciju ponovo lažno optužili da je bliska Belivuku.

- Vlada Srbije je majstor za projekciju - umetnost optuživanja nekoga da radi ono što upravo sama čini. Ponovni napad provladinih tabloida na KRIK je upravo to - navodi Saliven i podseća da su tabloidi u martu već napadali novinare KRIK-a istim lažima da sarađuju sa Belivukovom kriminalnom grupom, prenosi KRIK.

- To dokazuju time što je (urednik KRIK-a Stevan) Dojčinović razgovarao sa advokatom vođe bande Veljka Belivuka. Naravno da jeste. On je novinar. To je ono što mi radimo. Nisu mediji uhvatili Stevana kako u kafiću pije i zabavlja se sa Belivukovom ekipom - kao što je to činio sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića - ističe urednik OCCRP-ja.

Saliven podseća da je aktuelni napad usledio pošto je KRIK objavio detalje iskaza Belivuka koji je ispričao da je za predsednika Vučića i ljude iz vrha vlasti navodno činio usluge – između ostalog da zastrašuje one koji su protestovali protiv vlasti.

-"Kažu da smo bliski sa kriminalcima, pa ćemo reći da su oni bliski sa kriminalcima". To je nezrelo i neće zavarati nikoga. Zapravo, to pokazuje da Srbija nije demokratska zemlja, već nasilna vladavina ljudi koji se osećaju prijatnije sa kriminalcima nego sa policijom - zaključuje Saliven.

Prorežimski tabloidi pokrenuli su kampanju protiv KRIK-a juče po objavljivanju Belivukovog iskaza u kom je govorio o navodnim vezama sa ljudima iz vrha vlasti. Na naslovnim stranama ovi tabloidi su KRIK označili kao "Belivukov omiljeni tabloid", "mafijaško-koljački portal" i istakli kako je KRIK "ispalio prvi metak" na predsednika Vučića.

Ove napade osudila su novinarska i medijska udruženja.

Belivuk je na saslušanju ispričao da su on i njegova grupa na Vučićev zahtev kontrolisali Partizanovu tribinu, sprečavali skandiranje protiv njega zastrašivali one koji su organizovali proteste protiv vlasti, ali i uticali da ne bude nereda na Paradi ponosa.

Belivuk je u svom iskazu rekao i da se navodno video sa Vučićem nekoliko puta i da mu je prvi sastanak sa njim omogućio Vučićev kum i visoki funkcioner SNS-a Darko Glišić.

Ove tvrdnje demantovali i su predsednik Vučić i Glišić tvrdeći da je sve što je Belivuk rekao laž.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati