Politika

Direktno.rs

14. 07. 2021. 15:06 11

CIRKUS U SKUPŠTINI Poslanici na zadatku: Hvalili Vučića 2.569, pljuvali Đilasa 2.423 puta!

Kada uključite prenos Skupštine Srbije i čujete horsko skandranje naprednjačkih poslanika (kojih ima 201 od 250), pomislili biste da je Dragan Đilas narodni poslanik. On zaista i jeste u Parlamentu, ali ne u skupštinskim klupama, već u ustima Vučićevih poslanika koji su Đilasa spomenuli gotovo isti broj puta kao i svog predsednika.


Podaci Otvorenog parlamenta su jasni - Đilas, Vučić, Vučić, Đilas. Skupština Srbije je postala oružje u rukama naprednjaka koje služi za unižavanje opozicije i predstavljanje Vučića kao spasitelja. Naprednjaci svojim nastupima u Skupštini nisu unizili opoziciju, već sami sebe, ali nažalost i Parlament koji bi trebalo da bude simbol demokratije. On je danas simbol uzurpacije i autokratskog režima ovekovečenog u jednom čoveku - Aleksandru Vučiću.



Prema podacima Otvorenog parlamenta koje je objavila Crta, dva najzastupljenija politička aktera u govorima narodnih poslanika su Aleksandar Vučić i Dragan Đilas. Predsednika Srbije poslanici su pomenuli 2.569 puta, dok su predsednika Stranke slobode i pravde pomenuli "skromna" 2.423 puta.


Zastupljenost pomenute dvojice je varirala u zavisnosti od skupštinske sednice. Tako su Vučića najviše pominjali tokom druge, prve i devete sednice, a Dragana Đilasa tokom treće i desete sednice.

Naravno, predsednik Slobode i pravde je tokom čitavog prolećnog zasedanja pominjan u negativnom kontekstu, dok su predsednika Srbije najviše pozitivno spominjali od četvrte do devete skupštine sednice.

Vučića su naprednjaci od ukupnog broja pominjanja u pozivnom kontekstu pomenuli 53 odsto, a u neutralnom 47. Očekivano je to da nijednom poslanici u Parlamentu nisu pomenuli predsednika Srbije u negativnom kontekstu. Za razliku od Vučića, Đilas je gotovo uvek pominjan u negativnom kontekstu, odnosno u 89 odsto slučaja, a samo u 11 procenata pomenut je u neutralnom. Naravno, nijednom u pozitivnom kontekstu.

Vučić je često pominjan uz sintagmu "zahvaljujući Vučiću i njegovoj mudroj politici". Poslanici su ga predstavljali kao spasitelja, dok zlonamerna opozicije koja je uništavala državu pre dolaska naprednjaka na vlast, ugrožava njegov rad i bezbednost.

Đilasovo ime je praćeno rečju "tajkun" i u kontekstu "619 miliona evra koje je ukrao građanima", što su narodni poslanici ponavljali kao papagaji. Naravno, on je uz druge opozicionare, predstavljen kao l"opov i pretnja za našu zemlju", kao i za "bezbednost Vučića i njegove porodice".


Što se tiče afere "Mauricijus", Crta je uradila studiju slučaja, koja govori kako je zabravo cela nameštena afera tekla. Prvo je Vučić 10. mart u Abu Dabiju na Pinku pitao Dragana Đilasa da li ima račun u banci na Mauricijusu. Zatim su sutradan tokom Druge sednice narodni poslanici dva puta pomenuli aferu "Mauricijus".

Pet dana kasnije Siniša Mali, zajedno sa novinarkom Večernjih novosti Andrijanom Nešić gostuje na Pinku gde pokazuju falsifikovane izvode iz bankovnih računa i "ekskluzivno" otkrivaju detalje afere. Tog dana je u Skupštini Mauricijus pomenut 29 puta. Naredna dva dana poslanici 78 puta govore o aferi "Mauricijus", a Večernje novosti izbacuju naslovnu pod nazivom "Đilas krije pare na Mauricijusu i u Švajcarskoj".

Kampanja u Skupštini se nastavlja od 23. do 25. marta i tokom prvog dana Četvrte sednice afera se pominje 47 puta, a Novosti ponovo izbacuju naslovnu u kojoj napadaju Dragana Đilasa: "Đilas na skeneru poreske polcije".

Da se sa koordiniranim napadima u medijima i Skupštini nije stalo govori činjenica da je tokom prvog dana Pete sednice afera "Mauricijus" pomenuta 30 puta, a ovoga puta Informer objavljuje naslovnu "Nadležni da istraže račune".

Cela ova analiza dokaz je da Skupština Srbije ne služi da se donose zakoni, već u svrhu propagande SNS kojoj nije dovoljno što kontroliše sve medije, pa su uzurpirali i Parlament i kroz njega agigatori režima, presvučeni u narodne poslanike napadaju opoziciju, a najviše lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati