Politika

Direktno.rs

01. 07. 2021. 18:03 3

"Most u Prijepolju ne sme da nosi ime po čoveku koji je rušio manastir Mileševa"

Taman kad čovek pomisli da su međunacionalni odnosi u Prijepolju relaksirani i da je, u teškim vremenima, komšijska solidarnost dostigla najviši nivo, odnekud se pojavi Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) sa svojim fiks idejama i sve pokvari. Kao da nam svima nije bilo dovoljno stresa u ove dve godine, zbog bolesti koja je odnela mnoge nama drage osobe, nego sad treba da strepimo i od narušavanja skladnog međunacionalnog suživota i svega što može da proistekne iz toga, piše u saopštenju Dveri Prijepolje.


Saopštenje prenosimo u celosti:

U godini kad manastir Mileševa obeležava 800. godišnjicu svog postojanja, BNV predlaže da rekonstruisani most ponese ime čoveka koji je rušio i palio ovaj manastir. Provokacija je blaga reč da opiše poruku koju ovim činom BNV šalje srpskom narodu. Ovo je klasično "guranje prsta u oko". Kako treba Srbi da protumače ovaj postupak? Da li kao žal za prošlim ili viziju budućih vremena?

Nikako nam nije jasno, čemu ova inicijativa i zašto BNV insistira na njoj kad zna da je, u samoj najavi, ovaj potez na društvenim mrežama već izazvao probleme i preti da "pusti duha iz boce"? Kakve veze ima Fatih sa Bošnjacima u Prijepolju, pa su neki njihovi predstavnici izneli ovakav predlog? Da nije i on bio Bošnjak, ili se, možda, rodio ovde, na obali Lima?

Krajnje je vreme da gospoda iz BNV objasne javnosti šta je njihova uloga u ovom društvu i državi. Da li se njihova organizacija bavi poboljšanjem statusa Bošnjaka u Srbiji, kao svi nacionalni saveti manjina, ili zastupa interese Turske, prisvaja tekovine i "dostignuća" Otomanske imperije ili, možda, propagira neoosmanizam?

Originalne istorijske činjenice su nepobitne, a falsifikati se lako prepoznaju, bez obzira koliko je truda u njih uloženo. Naime, nekada davno, most je napravljen od drveta i služio je za potrebe okupatorske Fatihove vojske, a kasnije je, na približnoj lokaciji, od kamena i betona, obnavljan u vreme vladavine Kralja Aleksandra i Josipa Broza Tita i niko ne traži da se most nazove po njima.

Po logici, kojom se vodi predlagač ove inicijative, i Tehnička škola bi mogla da dobije ime Franca Jozefa, jer je ova zgrada napravljena kao kasarna austrougarske vojske. I tako bi moglo u nedogled ili, bar, dok se promenom naziva svih bitnih kulturno-istorijskih spomenika i arhitektonskih objekata ne stekne utisak da Srbi, ovde, nisu nikad ni postojali, niti kakav trag ostavili.

Veoma je simtomatičino što se lokalna vlast ne oglašava po ovom pitanju. Takođe, sve stranke i svi odbornici prijepoljskog parlamenta ćute. Ako slobodarsko Prijepolje, u vreme proslave dana opštine, dozvoli da mu se jedan most nazove po okupatoru biće to svojevrstan presedan, ali i večna sramota za sve one koji su u tome učestvovali. Vlast će, ako dozvoli ovu sramotu, potpuno izgubiti legitimitet da predstavlja bilo koga, a posebno srpski narod.

Mostovi bi, valjda, trebalo da spajaju ljude a ne da ih razdvajaju. Razmislite o tome.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati