Politika

Direktno.rs [ Izvor: Novi magazin/Danas ]

17. 06. 2021. 10:20 10

Tadić: Vučić kao da nema odgovornost, oslobađanje Šarića zabrinjava

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da se Aleksandar Vučić, iako ima najveću vlast u Srbiji, ponaša kao čovek koji ima najmanju odgovornost. Povodom ukidanja pravosnažne presude Darku Šariću, Tadić je ocenio da bi to trebalo da izazove ogromnu zabrinutost javnosti.

Tadić je u intervjuu za nedeljnik Novi magazin kazao da je za sve loše što se dešava Aleksandru Vučiću kriva bivša vlast i ne da ne snosi nikakvu odgovornost za kriminal svog sistema nego još ogoljavanje tog kriminala naziva borbom protiv kriminala.

- Baš kao što i otkrivanje da su se u vreme njegovog mandata nesmetano sekle glave ljudima po Srbiji naziva uspehom, umesto da ponese političku odgovornost za sav taj kriminal. U Vučićevoj eri u Srbiji se svim raspoloživim instrumentima razaraju institucije koje smo mukotrpno gradili nakon Petog oktobra, svodeći ponovo građanina na podanika i nemog sledbenika kulta velikog vođe - rekao je bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

On je za list Danas rekao da bi ukidanje pravosnažne presude Darku Šariću trebalo da izazove ogromnu zabrinutost javnosti povodom, ne samo spremnosti atuelne vlasti da se bori protiv najopasnijih formi organizovanog kriminala, već i zbog poništavanja istorijskih uspeha u toj borbi iz vremena prethodne vlasti, tokom kog je podignuta optužnica protiv Šarićevog klana.

Kako napominje, odluka Vrhovnog kasacionog suda izaziva posebnu pozornost imajući u vidu personalne promene koje su se desile u tom sudu, a koje se povezuju sa bliskim odnosima nove predsednice suda sa Aleksandrom Vučićem, a posebno zbog činjenice da je ona učestvovala u donošenju nezakonite oslobađajuće presude Stanku Subotiću Canetu.

– Kada sve to povežemo sa obelodanjenim vezama pre izbora 2012. između Vučića, Nikolića, Đukanovića i Subotića i čuvenim sastankom tada u hotelu Ric u Parizu, kao i činjenicom da je Šarić odmah nakon tih izbora odlučio da se preda novim vlastima u Srbiji, iskazujući time otvoreno poverenje u nju, jasno je da i ovo ukidanje presude možemo tumačiti u kontekstu tada očigledno postignutog političko-kriminalnog dogovora. Pobedom SNS-a je započela kriminalizacija Srbije, koja je eskalirala masovnim ubistvima međusobno zavađenih klanova i najbrutalnijim zločinima, kao i nedvosmislenim svrstavanjem delova naprednjačke policijske strukture na stranu jednog od klanova, ističe Tadić, dodajući da je apsurdno da se borba između klanova i unutrašnji sukobi u SNS-u prikazuju javnosti kao borba protiv kriminala, jer je to zapravo ogoljavanje kriminala ove vlasti. On napominje da ukidanje presude vidi kao "bacanje pod led napora i životnih rizika najboljih srpskih policajaca, pripadnika službe bezbednosti i svih nas koji smo inicirali i vodili borbu protiv tog kriminala, rizikujući sve".

O presudi Šariću govorio je i aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakavši da klan Darka Šarića nije nastao u vreme ove vlasti, već u vreme bivše vlasti, da je tada bio "slobodan kao ptica" i da je svoju imovinu ulagao u Vojvodinu.

Tadić je ocenio da svi koji tvrde da je sve isto i da je Vučić samo "usavršio" politički model iz vremena Demokrstake stranke ili su lišeni svake političke inteligencije ili su saučesnici naprednjaka u zločinačkom lažovskom poduhvatu, koji ima za cilj uništavanje svake pomisli na demokratizaciju Srbije i normalizaciju socijalnih odnosa.- Iza svega, u stvari, stoji ideja stvaranja režimske superbogataške oligarhije i socijalnog rastakanja, koje će sve izbore u budućnosti učiniti irelevantnim zbog koncentracije političke, medijske i finansijske moći u rukama Vučićeve bratije i naprednjačke stranačke elite. Srbija u mom i Vučićevom mandatu su društva koja idu u suprotnim smerovima iako samo formalno oba kao strateški cilj imaju članstvo u EU - ocenio je Tadić.

Govoreći o situaciji unutar opozicionog bloka, Tadić je istakao da pojedini opozicioni lideri odbijaju predloge za saradnju i akciono ujedinjavanje opozicije.

- Umesto da imamo to akciono jedinstvo, koje ne podrazumeva obavezno i nastup u jednoj koloni, imali smo besmislenu višemesečnu diskusiju o broju platformi za dijalog o izbornim uslovima s vlašću i još bizarniju o broju pregovarača. Kad ne bi bilo tragično, to bi svakom razumnom čoveku bilo smešno - kazao je on.

Prema njegovom mišljenju, razlog je u tome što značajan broj opozicionih lidera nije u stanju da formatira politiku na ideji smene i borbe protiv postojeće vlasti već pre svega za čelno mesto unutar opozicije.

Rekao je da jedinstvo opozicije nije nužan preduslov pobede već samo olakšavajući faktor.

- Nadam se da još uvek ima šansi za dogovor, ali smatram da je pogrešno da se građanima šalje poruka da je jedinstvo ključni i nužni preduslov za pobedu nad ovim režimom. Slanjem takve poruke rizikujemo da ukoliko ne dođe do tog jedinstva dodatno demotivišemo svoje birače i samo povećamo ionako poguban broj apstinenata - rekao je Boris Tadić za "Novi magazin".

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati