Politika

Milan Zarić

07. 06. 2021. 19:31 18

OKUPIRAN RTS: O Vučiću u Dnevniku za više od DVA SATA nijedna negativna reč! (FOTO)

Radio-televizija Srbije, odnosno informativne emisije Javnog servisa, u službi su jednog čoveka - Aleksandra Vučića. Nije to nikakva novost, takva situacija vlada od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, a sada je i dokumentovano brojkama, koje govore koliko je na RTS-u dostupna kritička reč.

Naime, BIRODI je objavio podatke koliko je Vučić bio zastupljen u Dnevniku 2 na RTS-u, i tom prilikom je poređena njegova zastupljenost od 15. marta do 30. aprila 2020. godine, kao i za isti period u 2021. I razlika je više nego očigledna.

Tako je o Vučiću 2020. godine pozitivno pričano 45 i po minuta, što je 31,5 odsto. U neutralnom kontekstu o predsedniku Srbije je bilo reči sat, 38 minuta i 38 sekundi, a to je 68,3 odsto, dok je u negativnom kontekstu pomenut svega 13 sekundi (0,2 odsto).

Sve to daje ukupnu zastupljenost Vučića u Dnevniku za mesec i po dana 2020. godine od dva sata, 24 minuta i 21 sekundu.

U istom periodu u 2021. godini predsednik Srbije ne nešto manje vremena bio tema u Dnevniku 2, tačnije dva sata, devet minuta i 16 sekundi, i to uglavnom sve u pozitivnom kontekstu.

Tako je o njemu od 15. marta do 30. aprila 2021. godine pozitivno pričano čak dva sata, jedan minut i 45 sekundi, što je 94,2 odsto ukupnog vremena. U neutralnom kontekstu se Vučić spominjao samo tokom sedam i po minuta (5,8 procenata), dok se u negativnom kontekstu uopšte nije spominjao u ovoj informativnoj emisiji Radio-televizije Srbije.

Sve to dovoljno govori o tome koliko je moguće kritički pričati o Vučiću na RTS, što je primetio i Milan Antonijević, bivši direktor Fonda za otvoreno društvo.

- Neutralnost se ne isplati. To je shvatio RTS i spram trideset i kusur pozitivnih procenata od ukupno 45 minuta predsednika Vučića u Dnevniku 2020. dođosmo na sigurnih 94 odsto pozitivnih minuta od ukupno dva sata u Drugom dnevniku u proteklih 12 meseci. Hvala BIRODI na podacima - napisao je Antonijević.

Nijedna negativna reč na račun Vučića u Dnevniku 2, centralnoj informativnoj emisiji na Javnom servisu, dovoljan je pokazatelj koliko su zapravo televizije sa nacionalnom frekvencijom otvorene i koliko se na njima mogu čuti kritičke reči na račun vlasti...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati