Politika

Direktno.rs

07. 06. 2021. 14:35 3

"Većina penzionera nema sredstava ni za najosnovnije potrebe"

U Srbiji je proteklih godina zabeležen porast siromaštva kod svih građana, a naročito kod najstarijeg dela stanovništva. Skoro polovina penzionera ima penziju manju od 20.000 dinara, što nije dovoljno ni za najosnovnije potrebe, a situaciju dodatno otežava osećaj nesigurnosti starije populacije, osećaj da su teret društva i porodice, izjavila je Snežana Mirković, poverenica Foruma penzionera Demokratske stranke.


Saopštenje Demokratske stranke prenosimo u celosti:

Više od 60% starijih građana Srbije oseća neravnopravnost u odnosu na druge građane, pa ne treba da čudi činjenica što je 2020. godine, na drugom mestu u izveštaju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, bila upravo diskriminacija starijih građana Srbije.

Prema najnovijim statističkim podacima, u Srbiji živi 2.600.000 penzionera, čemu treba dodati jos bar milion starijih koji ne primaju penzije, što je trećina celokupnog stanovnistva Srbije. Prosečan iznos januarske penzije je 29.378 dinara, a poljoprivredne 11.896 dinara. Upoređujući prosečnu penziju i cenu minimalne potrošačke korpe, dolazi se do podatka da 70% penzionera prima iznos značajno manji od iznosa potrošačke korpe.

Diskriminacija starijih se ispoljava gotovo u svim oblastima života, i vidimo je kod postupaka pred organima vlasti, prilikom pružanja javnih usluga, socijalne i zdravstvene zaštite, u sferi finansija, stanovanja...

Demokratska stranka je, kao odgovorna stranka socijaldemokratske orijentacije, prepoznala potrebe velikog broja starijih sugrađana i kroz Forum penzinera stara se da maksimalno skrene pažnju na probleme koji ih muče i da im pruži pomoć i podršku. DS će se boriti protiv nemaštine, a posebno za dostojanstvo starijih osoba kao punopravnih članova ovog društva.

- Jedno od naših obećanja je i vraćanje oduzetog dela penzija na način na koji to bude izvodljivo, moramo i da ukinemo penale sa ispunjenjem i drugog uslova za penziju, da se pobrinemo da iznos minimalne penzije ne može biti manji od socijalne pomoći, da obezbedimo bolju zdravstvenu zaštitu... Sve su to ciljevi Demokratske stranke i Foruma penzionera i zajedno ćemo se izboriti za dostojanstvo svih građana Srbije - zaključila je Snežana Mirković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati