Politika

Direktno.rs

12. 05. 2021. 17:38 7

"Izrael potvrdio šta je tačno Vučić potpisao u SAD"

"Nakon izjašnjavanja Izraela da su priznali nezavisnost Kosova nakon i na osnovu Vašingtonskog sporazuma, konačno je ogoljeno ono na šta smo ukazivali od početka - Vučić u Vašingtonu jeste potpisao akt implicitnog priznavanja nezavisnosti Kosova i lično učestvovao u potpisivanju sporazuma koji se odnosi i na njegovo eksplicitno priznavanje", navodi se u saopštenju Socijaldemokratske stranke.

U njihovom otvorenom pismu, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Pokušaj skrivanja te istine pred domaćom javnošću izjavama ministra Selakovića da su izjave izraelskog ambasadora bezobrazluk su ne samo dodatno urušavanje ugleda Srbije u svetu, već i bezočno obmanjivanje naših građana.

Umesto što režim naziva bezobrazlukom ono što je Vučić lično potpisao, trebalo bi da podnese odgovornost ne samo za Vašingtonski sporazum, već i za celokupnu kosovsku politiku u poslednjih skoro deset godina, koja je neminovno vodila od onog što je potpisano u Briselskom, do onog što je potpisano u Vašingtonskom sporazumu.

Vučić je u trenutku potpisivanja Vašingtonskog sporazuma morao znati da istovremeno u verziji koju je potpisivao Hoti stoji jasna odredba o priznavanju nezavisnog Kosova od strane Izraela i svesno je učestvovao u tome, što je odmah po potpisivanju tog sporazuma potvrdio i Grenel. Podsećamo da Vučić tada to nije demantovao, niti smatrao bezobrazlukom.

Pokušaj pravdanja činjenicom da su potpisali različite dokumente je potcenjivanje domaće javnosti, ali i diplomatski diletantizam kojim se urušava ugled Srbije u svetu. A istina je da su američka i izrealska tumačenja Vašingtonskog sporazuma u potpunosti u skladu sa onim što u tom sporazumu piše i sa onim na šta ukazujemo sve vreme od potpisivanja tog sporazuma.

Činjenica je da bez obzira na to što se radi o dva odvojeno potpisana dokumenta, da su oba deo istog Vašingtonskog sporazuma. Kao što je činjenica i da je Vučić svesno učestvovao u sporazumu u kom se priznaje nezavisnost Kosova od strane Izraela, baš kao što se njegova vlast ranije Briselskim sporazumom svesno odrekla ustavnog poretka Srbije i naših institucija na severu Kosova.

Vučićevom terminologijom, sporazum koji je potpisao u Vašingtonu, je "vosak na koverti kosovske nezavisnosti" i ova vlast mora da ponese odgovornost za takav istorijski čin implicitnog priznavanja nezavisnog Kosova. A to što, u pokušaju da sopstvene odluke prikriju pred domaćom javnošću, upućuju uvrede izrealskom ambasadoru je bezočno licemerje i diplomatski skandal.

Vučić je učestvujući na ovakav način u Trampovoj kampanji, pokazao spremnost ne samo da unižava Srbiju sedeći na već čuvenoj Trampovoj hoklici, već i da predaje najviše nacionalne interese zarad nade da će za uzvrat Tramp dati podršku njegovim ličnim političkim interesima.

Međutim, baš kao u slučaju podrške Hilari Klinton i ovaj put je Vučić imao pogrešnu procenu i sada odgovornost za sopstvene odluke pokušava da prebaci na Izrael i SAD, ponovo pokušavajući da kvazipatriotizom prikrije laž. A cenu svih tih pogrešnih procena i trgovanja nacionalnim interesima od 2012. zarad dolaska, pa onda i opstanka na vlasti, platiće Srbija i njeni građani", zaključuje se u saopštenju Socijaldemokratske stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati