Politika

Direktno.rs

12. 05. 2021. 15:31 4

"SNS razara i smisao mesnih zajednica"

"Srpska napredna stranka i njeni sateliti nedavno su proglasili pobedu na izborima za savete mesnih zajednica u nekim vojvođanskim opštinama, potpuno ignorišući činjenicu da na ovim izborima ne bi smele da učestvuju stranke već isključivo građani, podržani od svojih komšija, odnosno da je smisao ovih saveta da u njima sede ljudi koji bi se borili za interese stanovnika delova grada ili sela, a ne za interese političkih partija", navodi se u saopštenju Skupštine slobode Srbije.

U njihovom otvorenom pismu, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Na primeru proglašenja pobede na mesnim izborima, Srpska napredna stranka još jednom demonstrira monopol svoje vlasti i moći ostvaren totalnim gušenjem sloboda i gaženjem političkih prava građana; na ovaj način ona je praktično razorila smisao postojanja mesnih zajednica.

Pritom su i na ovim izborima upotrebljavana sva sredstva koje inače ova stranka primenjuje na izborima od 2012. godine, pretvarajući ih u lakrdiju: aktivisti SNS-a su došli sa strane, vršili pritisak na građane da glasaju za njihove kandidate, uslovljavajući ih radnim mestima ili nudeći novac ili nešto drugo za glasove, delili listiće sa već unapred otkucanim imenima koja moraju da se zaokruže...

Očevici tvrde da su, recimo, u Sečnju primećeni i primeri "bugarskog voza", ali i pored svega, mnogo građana nije glasalo za kandidate SNS-a, već za predstavnike građanskih inicijativa, što govori da svemoć SNS-a polako bledi, čak i u manjim sredinama.

Pored toga, SNS sve čini da na različite načine onemogući ili oteža građanima i građanskim inicijativama da učestvuju na izborima za savete mesnih zajednica u pojedinim gradovima i opštinama, koji uskoro treba da uslede.

I ovi izbori za mesne zajednice su pokazale težnju SNS-a da ima totalnu vlast, pa da tako želi da vlada i mesnim zajednicama iako one formalno nisu organ vlasti. Stoga se ne treba čuditi ako ova stranka uskoro odluči da postavi svoje kadrove i za predsednike i zamenike predsednika školskih odeljenja, odnosno razreda.

Zloupotrebom vlasti na ovim izborima, vladajuća partija ide dotle da odmerava snage sa građanima i proglašava pobedu nad njima, zaboravljajući da time urušava svaki princip građanske participacije u političkom i institucionalnom životu ove države.

Skupština slobodne Srbije će, zajedno sa građanima, reagovati na sve zloupotrebe i podržati svaku građansku inicijativu koja želi da se uključi u rad svojih mesnih zajednica, jer je to nivo društvenog organizovanja na kom se direktno dodiruju život građana i neposredno odlučivanje o kvalitetu života u sopstvenom kraju", zaključuje se u saopštenju Skupštine slobodne Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati