Politika

Davor Kalajžić

11. 05. 2021. 10:24 9

"Mrtvi niste"

Prvi put u posleratnoj istoriji Jugoslavija i Srbije, u Danu pobede, Narodnim pozorištem u Beogradu orile su se fašističke koračnice! I to ne slučajno, već veoma brižljivo planirane i osmišljene. Preskočene su samo strofe u kojima se pominje Ljotićev "Zbor“ i slične notorne fašističke transparentnosti njegovog pokreta.

Oživeli su Ljotićevi fašisti u svečanom recitalu kome su prisustvovali i zdušno aplaudirali Aleksandar Vučić i Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, sastavljen od njegovih ministara odbrane, unutrašnjih poslova, prosvete, kulture i informisanja, koji su pošli "učitelju svome... i za našu lepu misao Zbora“. Maske su pale. Kompletan „krem“ naprednjačke Vlade, plus dobri vojnici Dačić, Gašić, Mojsilović i regrutovani Dodik, žestoko su se narugali istoriji i žrtvama Drugog svetskog rata. Povampireni fašizam umarširao je na velika vrata Narodnog pozorišta u Beogradu i to baš na dan kada je Rusija tradicionalnom velikom paradom na Crvenom trgu slavila pobedu nad fašizmom.

O Dimitriju Ljotiću istorija i nauka rekli su sve – fašista. A šta će nauka i istorija reći o izdaji Kosova i Metohije i Vučićevom ulančavanju Krvave bajke sa Mrtvi niste - sačekaćemo još koji dan. Možda se oglasi i novopostavljena članica UO Filharmonije?

A pre svega trebalo bi da se oglasi tužilaštvo, isto onako kako se oglasilo na lik i delo Gorana Davidovića – „Firera“, na čijim se internet prezentacijama mogu naći sve koračnice kojima je na Dan pobede aplaudirao Aleksandar Vučić sa ostalima iz svog korpusa. Da li je „Firer“ bio inspirator, organizator i Vučićev lični inspicijent? Ovaj skandal treba temeljno ispitati i sankcionisati, jer i ako je od Vučića – dosta je. Malo li je bilo radikalskih sto za jednoga, još nam samo Ljotić fali?

„Hajd' u Zbor, budućnost tu je naša, hajd' u Zbor tu drugovi su svi!“, peva namerno ispušteni refren Ljotićeve koračnice „Svi za jednog“. I zaista, svi za jednog bili su na gomili. Falili su im još Velja i Dijana, pa da ekipa bude kompletna.

Šta su elementi fašizma? Da ne izmišljamo, već da vidimo šta kaže nauka: država koja odlučuje o svemu, a pri tom vlast nije u institucijama, nego je vlast preuzela jedna stranka, odnosno njen lider koji u svojim rukama drži zakonodavnu i izvršnu vlast, bira kadrove na sve funkcije uključujući i lokalne; pokušaj dokazivanja superiornosti nad ostalim narodima i zajednicama naročito nad onima u okruženju;

negovanje kulta vođe i s tim u vezi neizbežna ikonografija; građani koji nemaju moć; ekstremni etatizam sa primesama ekstremnog nacionalizma; okupacija medija i njihova zloupotreba u cilju kreiranja ideologije jednoumlja nametnutih vrednosti vladajuće partije; upotreba parakriminalnih umesto državnih organa sile radi ostvarivanja svojih ciljeva ili opstanka na vlasti; građani koji ne pripadaju vodećoj partiji suštinski su neprijatelji i pod udarom „zakona“; formiranje stranačke vojske koja je prikrivena unutar državnih resora sile; pravosudna abolicija, ili minimalne sankcije za prestupnike koji su članovi vladajuće partije; kompromitovani izborni procesi.

Da li nešto od pobrojanog zapažate u Srbiji?

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati