Politika

Direktno.rs

09. 05. 2021. 21:58 25

Šapić u Utisku nedelje: Vučić i ja imamo slične poglede na svet! "Potresen" sam Vesićem

"Ideja o ujedinjenju sa SNS-om proizašla je iz perioda Vučićeve i moje komunikacije, a što je bio prirodan sled okolnosti uzimajući u obzir naše politike. Posle formiranja vlade Vučić mi je predložio da dođe do ujedinjenja, jer imamo slične poglede na svet. Ko god iz SNS ima problem sa mnom, sve to može da iznese na stranačkim organima, i Vesić i bilo ko drugi. Ne želim da od toga u javnosti pravim rijaliti", rekao je lider SPAS-a Aleksandar Šapić.

Pored Aleksandra Šapića, u emisiji su gostovali Slobodan Georgiev, direktor Newsmax Adria, kao i Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

Šapić je na početku prokomentarisao medijski sukob između njega i Gorana Vesića.

- Ko god pokušava da napravi rijaliti od svega ovoga, neću u tome da učestvujem. Sve to može da se rešava na stranačkim organima, nema potrebe da se iznosi u javnosti. I Vesić i bilo ko drugi ko ima nejasnoće sa mnom, može na stranačkim organima da iznese. Ne bi trebalo nesuglasice da se rešavaju u javnosti - rekao je Šapić.

Istakao je da bila Vučićeva ideja da dođe do ujedinjenja dve stranke.

- Ta ideja je proizašla iz perioda komunikacije Vučića i mene, to je bio prirodan sled uzimajući u obzir naše politike. Programska načela SPAS-a imaju malo razlike u odnosu na politiku vladajuće stranke. Posle formiranja vlade Vučić mi je predložio da dođe do ujedinjenja. Od sklapanja Vlade smo imali znatno veću komunikaciju, počeli smo da se upoznajemo od leta prošle godine. Kako smo se upoznavali, on mi je to predložio - rekao je Šapić i dodao:

- Predlog je da se naše dve organizacije ujedine, da ljudi iz naše organizacije se sa SNS-om bore za uverenja. U ponedeljak u pet sati imamo sastanak, gde ćemo videti kako ćemo to da sprovedemo. Bilo nam je važno da ne odustanemo ni od jednog našeg načela. Da nije tako, ne bi ni došlo do ujedinjenja. Što se tiče beogradskih izbora, ukoliko je cilj bio samo beogradski izbori, moglo je do toga da se dođe jednostavnijim putem, ja imam jedan deo glasova, oni imaju, onda se saberemo i mislim da bismo imali većinu. Ovo je strateška odluka dva čoveka koji imaju sličan pogled na svet - istakao je Šapić.

Ujedinjenje SPAS-a i SNS-a prokomentarisao je Vuk Jeremić, lider Narodne stranke.

- Sam Šapić je rekao da tek treba da ima razgovore u okviru stranke kada je reč o ujedinjenju. Nisam primetio da je bilo neke rasprave u SPAS-u, Predsedništvu, Glavnom odboru. Objavljenio je sve kao da je SPAS neka firma, čiji je vlasnik Šapić. To je sve pokazatelj kako bi Šapić vodio Beograd sutradan, što je slično kao što to Vučić radi u Srbiji. Mislim da je tu malo situacija složenija, ne bih se do kraja kladio da će sve biti jednostavno i pravolinijski - rekao je Jeremić i dodao:

- Ali da pitam gospodina Šapića, da li je vama poznato ime Jago? On je ličnost iz drame "Otelo", ne očekujem od njega da je čitao Šekspira, on je učio nešto drugo, ali nije ni bitno. Jago je Šekspirova personifikacija zla, sve ono što najgore što u čoveku postoji, on je na kraju uništio Otela, koji gubi život. Najbliže u realnom životu Šekspirom Jagu je Goran Vesić. Vi ste njega ujeli za oko. Ne bih bio u vašim cipelama kada Vesićkrene na vas. Moj iskreni savet je da imate oči na leđima - rekao je Jeremić.

Šapić je ironično prokomentarisao reči predsednika Narodne stranke.

- Potresen sam ovim rečima, ne znam da li ću moći da nastavim emisiju - rekao je on, a onda i dodao:

- Glavnog odbora nije bilo, razgovarali smo u okviru predsedništva stranke. Sutra je prvio sastanak tima SNS i naše stranke. Zanimljivo je da se Jeremić bavi našom malom strankom kada ima tako veliku stranku koju još nismo videli na izborima.

Vuk Jeremić je analizirao i sajt SPAS-a, na kome se, kako se navodi, nalazi samo Šapićevo ime.

- Pokušao sam da vidim da li je bilo konsultacija. Rekli ste da ste pisali program stranke. Nije me mrzelo da odem na sajt stranke, da vidim ko su članovi vašeg predsedništva. Osim vašeg, na sajtu SPAS-a nema nijednog drugog imena. Ili vi nemate neke ljude sa kojima možete da se pohvalite ili, što mislim da je realnije, mislim da imate problem sa narcisoidnosti - rekao je Jeremić, na šta je stigao Šapićev odgovor:

- Neka Jeremić ne brine, pozvaćemo njegove stručnjake da se pozabave našim sajtom. Sve kako je rekao, tako je.

Šapić: Ispoštovao sam sve što sam rekao u intervjuu 2018. godine

Jeremić je pitao šta je to uticalo da Šapić promeni stav koji je imao pred prošle beogradske izbore.

- Nisam siguran da Šapić nije promenio stav. Pre nekoliko godina, 2018. godine, rekli ste posle ružne kampanje za Beograd koja je vođena protiv vas, kada je Vesić "ubio boga u vama", da nema šanse da uđete u saradnju sa SNS-om, što se nalazi i na naslovnoj strani Vremena. Pitam vas šta vas je toliko očaralo, da li je prelomila Jovanjica, Rio Tinto, Vašingtonski sporazum, da objavite da ulazite u ovu vrstu spajanja, gde je adekvatnije ime aneksija?

Šapić je replicirao i istakao da stav nije promenio, iako se iz ove perspektive čini drugačije.

- Stav nisam promenio, spreman sam da o stavu koji sam imao pre četiri godina razgovaramo. Doslovce sam sve ispoštovao ono što sam rekao u tom intervjuu za Vreme, nisam izašao iz programskih načela, što je svrha politike. Zašto sam danas sa njima? Zato što ne postoji nijedna stvar u kome nije uspešnija od prethodne vlasti. A vi meni izaberite temu i oblast. Možemo da razgovaramo o Jovanjici, kao i o Vašingtonskom sporazumu. Šta je loše u Vašingtonskom sporazumu? Jeste li se nekad izvinili što ste rekli da će Vučić da prizna Kosovo? - pitao je on Jeremića.

- Jedina posledica sporazuma je to što je Izrael priznao Kosovo. Vi ste uvek imali pasioniranost ka vlasti i autokratskom upravljanju. To je način kako ste se ophodili u DS, a kako se sada ophodite i u SPAS-u. Dobro se sećate kada smo se upoznali, kada ste ometali moje obraćanje da se predstavim za potpredsednika DS. Vi ste tada bili Simo Spasić.

Georgiev: Šapić sjajna opcija za Vučića u Beogradu

Direktor Newsmax Adria Slobodan Georgiev ponovio je da je ovo ujedinjenje došlo zbog beogradskim izborima.

- Samo je Beograd politički intersantan, samo je u u ovom gradu moguće sprovesti normalne izbore. Ostatak Srbije je politički nezanimljiv. Iako SNS priča kako ima 40 odsto, oni ne mogu da pobede u Beogradu, to Vučić zna. Ne kažem da ne mogu da budu vlast u Beogradu. Ispalo je da je, po meni, Šapić sjajna opcija. Meni je to izgledalo kao logično, ja sam mislio da će Šapić biti kandidat opozicije 2018. godine, mogao je da bude nosilac neke jedinstvene liste - rekao je Georgiev i istakao da je jasno da će Šapić biti nosilac liste SNS na sledećim izborima u prestonici:

- Ne znam koga bi Vučić drugog mogao da stavi kao nosioca liste, lista če se zvati možda "Aleksandar i Aleksandar". Ujedinili su se interesi Šapića i Vučića. Bitno je u politici imati neku strategiju, to je to. Imaju zajednički interes, verujem da će biti govora kako taj interes ima veze sa građanima.

Jeremić: Oni kao Šapić biće predmet lustracije

Gosti "Utiska nedelje" su se dotakli revanšizma, a Vuk Jeremić je tom prilikom rekao da će osobe poput Aleksandra Šapića biti predmet lustracije.

- Nad onima kao što ste vi biće sprovedena lustracija, jer ste prepisali doktorat. To će biti jedan od postulata lustracije. Jer, vi ste Šapiću, plagijator doktorata i varalica - rekao je Jeremić.

Na ove reči se nadovezao Šapić.

- Evo, ja ovakav kakav sam uspeo sam da osvojim najviše glasova na Novom Beogradu.

Komentar povodom ove izjave imao je i Slobodan Georgiev.

- Ovo je tipičan pokazatelj onoga kako funkcioniše politika u Srbiji. Sve funkcioniše po tome "ja sam moćan, meni niko ne može ništa, ja mogu da pređem u SNS" - naveo je Georgiev.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati