Politika

[ Izvor: Danas ]

10. 05. 2021. 08:12 19

Šta će biti s Dačićem? Čeka milost Vučića!

Utvrđivanje Srpske napredne stranke na vlasti tokom protekle decenije dovodilo je uoči gotovo svakog izbornog ciklusa predsednika Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića do sve jače težnje i snažnijeg izražavanja potrebe za zajedničkim nastupom i izlaskom pred birače sa vladajućom partijom. Ovog puta, apeli su počeli dosta ranije, rečima lidera SPS koje je izgovorio još u martu ove godine - da godina brzo prođe i da izbori kucaju na vrata. Dakle, više od godinu dana pre izbora - 2022.

Pre tri dana Dačić je rekao da je nužan nastup SPS i SNS na izborima sledeće godine.

Sagovornici Danasa slažu se da je pad podrške koju SPS ima kod birača konstantan, te da je inače izražen instinkt za preživljavanjem ove partije da bude deo vlasti i posle petooktobarske revolucije, u aktuelnim okolnostima koji određuju predstojeće izbore, još jači.

Dodatno, SPS je opterećena i optužbama za pedofiliju i podvođenje koje su sustigle njegovog tradicionalnog koalicionog partnera - Dragana Markovića Palmu, pa je strah od ugrožavanja i gubljenja pozicija i privilegija koje zauzimaju značajno povećan.

- Ivica Dačić je iskusan političar koji se nebrojano puta dokazao u disciplini političkog preživljavanja. Ova je disciplina već decenijama najvažnija u srpskoj politici, što dosta govori o društvenom i političkom miljeu u kom živimo. S tim u vezi je svakako i Dačićev poziv SNS da nastupe zajedno na izborima. Izborni rejting SPS pada iz godine u godinu i to je vrlo postojan trend sudeći po rezultatima izbora. Poslednji parlamentarni izbori, 2020, pokazali su da je SPS izgubila 40 odsto glasova koje je osvojila 2012. Nema nikakvog razloga niti povoda za promenu tog trenda i mislim da je i Ivica Dačić toga svestan - kaže Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

Popović napominje da će najnovija afera, koja je njegovog glavnog saveznika, Dragana Markovića Palmu, dovela u vezu sa trgovinom seksualnim uslugama i podvođenjem žena i devojaka, uključujući i maloletnice, dodatno poljuljati poverenje konzervativnijih birača u ovu koaliciju (a takvi su svi njihovi glasači).

Potonuće socijalista

Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija prvi put su zajedno nastupile na izborima 2008. godine, a ta koalicija ostala je na okupu i kada ju je 2018. godine napustila Partija ujedinjenih penzionera Srbije i priključila se Srpskoj naprednoj stranci, očigledno jer je tako hteo lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

- Na kraju će SPS ostati isključivo klijentelistički povezana stranačka infrastruktura zapošljavana decenijama po javnim preduzećima, opštinama i drugim institucijama koje su socijalisti tretirali kao plen. Ne treba, naravno, potceniti ni brojnost ni odanost te interesno povezane mreže, ali to svakako nije dovoljno da spreči dalje urušavanje podrške SPS - smatra Popović.

Prema njegovim rečima, Aleksandar Vučić će biti taj koji će na kraju odlučiti o sudbini i Ivice Dačića i samog SPS.

- Ukoliko ih uzme na zajedničku listu, omogućiće im dalje preživljavanje, a verovatno i neka mesta u izvršnoj vlasti. Socijalisti zauzvrat mogu da ponude podršku samom Vučiću na predsedničkim izborima, tj. odustanak od sopstvenog kandidata, što povećava izvesnost da neće biti drugog kruga. Ukoliko ih ne uzme, socijalisti će sigurno tonuti i dalje što će neminovno na površinu izbaciti jedva prikrivene unutrašnje sukobe i borbu za vlast između različitih interesnih struja. Ovo može da znači i konačan kraj te stranke - zaključuje Dragan Popović.

Predsednik SPS izjavio je pre dva dana da "ostaje pri stavu da bi stranke vladajuće koalicije trebalo da nastupe na jednoj listi" na predstojećim izborima.

- I ne mislim to zbog izbornog rezultata, nego smatram da bi sve partije kojima je interes zemlje na prvom mestu trebalo da stanu na jednu stranu, posebno zbog sve većih pritisaka i izazova sa kojima se suočavaju - rekao je Dačić.

Kako je dodao, "naravno, konačnu odluku daće Vučić i Srpska napredna stranka kao najveća stranka".

- Kakva god da bude odluka, mi smo za nastavak saradnje koja se pokazala kao veoma uspešna - naglasio je Dačić.

Ako ne bude dovoljan Šapić, biće mesta za Dačića

Inače, u proteklih 12 godina, rezultati na izborima koalicije SPS-PUPS-JS, počevši od 2008. godine kada su osvojili 7,5 odsto glasova, odnosno 20 mandata, rasli su sve do 2018. Bolji rezultat ostvarili su 2012. godine - 14,5 odsto, odnosno 44 mandata, a taj uspeh ponovili su i 2016. godine.

Međutim, pre tri godine, bez PUPS, savez SPS-JS osvojio manje od 10 odsto glasova (29 mandata).

Istraživanja javnog mnjenja, koja nemaju u vidu najnoviju aferu za pedofiliju i podvođenja lidera JS, pokazuju da ova koalicija ne prelazi 10 odsto, što, izvesno je, nije realna projekcija jer ovako jake optužbe na račun Dačićevog koalicionog partnera neće ostati bez daljeg osipanja u biračkom telu.

- Dačić dobro zna da su izborni rezultati SPS od 2012. naovamo sve gori i gori. Od 14,5 odsto i 570.000 glasača spustili su se na 10 odsto uz nisku izlaznost i 330.000 glasova. Taj pad je normalan, što zbog starosne strukture njhovih tradicionalnih glasača, što zbog činjenice da se stranka u potpunosti poistovetila sa SNS, a to se prenosi u sve manje parče vlasti, odnosno smanjivanje mogućnosti za njeno monetizovanje. Zbog toga gube odbore i kadrove, što nesumnjivo stvara nervozu u vrhu SPS i pojačava pritisak da Ivica Dačić bude smenjen. Zajedničkim izlaskom na izbore prikrio bi se dalji pad SPS jer se ne bi videlo koliko su se smanjili ovoga puta - ocenjuje sociolog Dario Hajrić.

Kako navodi, prihvatanje ponude u velikoj meri zavisi od toga da li će doći do najavljenog razdvajanja lokalnih i parlamentarnih izbora, zato što istraživanja pokazuju da su beogradski izbori najslabija tačka SNS.

- Zbog toga gledamo ujedinjavanje sa satelitima poput Aleksandra Šapića. Ako buduća istraživanja i fokus grupe pokažu da to neće biti dovoljno da SNS ubedljivo pobedi, izvesno je da će pokušati da uvećaju svoj rezultat koalicijom sa socijalistima. Ne zaboravimo da se mandati računaju po D’Ontovom sistemu, što znači da disproporcionalno favorizuju najjače liste. Tesan rezultat bi doveo Vučića u poziciju da mu je neophodna veća postizborna koalicija, i pitanje je na koga bi tačno u tom slučaju mogao da računa - kaže Hajrić.

Prema njegovim rečima, za razliku do ranijih izbornih ciklusa, saradnja sa Draganom Markovićem Palmom ovoga puta može Dačiću da bude dodatni balast.

- Ipak, bez obzira na težinu optužbi za pedofiliju, ne bih precenjivao posledice na izborima iz dva razloga. Prvi je taj što je moguće amortizovati negativne efekte tako što će u sredinama u kojima optužbe protiv Palme imaju odjeka SPS voditi kampanju kao da ta koalicija ni ne postoji, a naglašavati je tamo gde Marković ima jaku podršku. Drugi je to što do izbora ima sasvim dovoljno vremena da vlast i njeni tabloidi razvodne i relativizuju aferu, a kada se glasanje primakne, tužilaštvo može elegantno da povuče ručnu da bi umanjilo negativni publicitet. Okrnjiće ih, ali ne onoliko koliko se očekuje, tako da se na to ne sme oslanjati – zaključuje Dario Hajrić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati