Politika

[ Izvor: NIN ]

07. 05. 2021. 19:01 15

Zaštitnik rijaliti politike

Možda se Marijan Rističević nada da bi, ukoliko njegovi amandmani dovedu do gašenja N1 i Nove S, u drugi plan bilo potisnuto sve ono što se vezuje za njega - svi skandali, fizički i verbalni sukobi u kojima je učestvovao, a naročito sumnje vezane za njegovo finansijsko poslovanje i ulogu u nestanku hiljada tona kukuruza iz robnih rezervi.

I kamen bi zaplakao zbog ovih reči: „Кad ukucam u Guglu moje ime i prezime, ja, ljudi, mislim da sam Osama bin Laden. To je toliko... ne znam šta sam uradio. Nemam firme, piše da imam firme. Ne dugujem nikakav porez, piše da dugujem porez. Nikada nisam ništa poslovao sa Direkcijom za robne rezerve, kaže, ja sam je opljačkao, i tako dalje.“

I ovo je zaista potresno: „Mi smo prva vlast koju progoni opozicija i sudskim putem i nasilnim putem. Mi smo prva vlast koju tuče opozicija.“

Sve to, i mnogo toga još, izgovorio je Marijan Rističević, jedan od 170 poslanika sa liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“, 3. marta 2021, na sednici parlamenta iz koga je, nakon višegodišnjeg davljenja medija i ukidanja zametaka pravne države, opozicija, suštinski, proterana.


Nevolje na koje se žali neće ga, ipak, obeshrabriti na političkom putu kojim uporno - i obično vrlo spektakularno - gazi već četvrt veka. Šira javnost ga je upoznala davne 1996, kao sekretara koalicije Vojvodina (činile su je Narodna seljačka stranka koju je vodio Dragan Veselinov, Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i Reformisti Vojvodine, čiji je predsednik tada bio Dragoslav Petrović, potom Ratko Filipović a onda i Miodrag Isakov).

U vreme kad se borio protiv vlasti u kojoj su bili Aleksandar Vučić i Ivica Dačić doživeo je čak i dva hapšenja - tokom 2000. godine i to kao aktivista Otpora. Dve godine kasnije postao je predsednik Narodne seljačke stranke i s te pozicije političku sreću je okušavao na razne načine - sa Borislavom Pelevićem, Draganom Markovićem Palmom i Milanom Paroškim na parlamentarnim izborima 2003. (osvojili 1,8 posto glasova), ali i kao kandidat na predsedničkim izborima u novembru te godine (osvojio četvrto mesto, sa 2,86 posto glasova, ali izbori nisu uspeli) a potom i 2004. (0,33 posto glasova) i 2008, kada je dogurao do 0,45 odsto glasova. Od 2003. do 2007. bio je predsednik opštine Inđija, ali je smenjen zbog "povrede poslovnika".

Od 2012. nastupa na šarolikoj listi koju okuplja SNS i redovno dobija poslanički mandat. Drugačiji ishod bi, uostalom, bio nezamisliv, s obzirom na brižljivo građeni imidž i lične osobine koje ga krase. Jer, nakon epizoda sa dovoženjem traktora pred Skupštinu, a potom i protestnog vodanja magarca (Mlađe) ispred Vlade - sve to iz ranih dvehiljaditih, Rističević se 2010. „proslavio“ i učešćem u rijaliti programu Farma. I to kao jedini političar koji je „izdržao“ od prve do poslednje epizode, što mu je, ipak, donelo „samo“ drugo mesto i mnogo sekiracije: žalio se da je glasanje bilo „velika prevara“ te da mu Željko Mitrović nije isplatio obećani novac.

Naravno da pomenuti performansi nisu jedini razlog zbog kojih Rističević, rođen 1958. u Novim Кarlovcima, sebe naziva „zaštitnikom seljana“: problem sela jeste jedna od najzastupljenijih tema u njegovim govorima, a ponosan je i na činjenicu da vodi Odbor za privredu, šumarstvo i vodoprivredu, koji smatra najvažnijim odborom u Skupštini.

A i sam se, nakon što je, sa završenom Višom školom organizacije rada, šest godina radio u Industriji motora i traktora, posvetio zemljoradnji na svom imanju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati