Politika

[ Izvor: N1 ]

05. 05. 2021. 13:31 5

Đilas: Zahtevali smo da se dodeli slobodna nacionalna TV frekvencija

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je za N1 da je dijalog sa evroparlamentarcima protekao u "konstruktivnoj atmosferi" i izrazio nadu da će razgovori biti nastavljeni u junu uživo, kada će delegacija Evropskog parlamenta moći da putuje van granica EU, što im sada nije dozvoljeno zbog pandemije.

Jutros je održan uvodni onlajn sastanak dela opozicije sa evroparlamentarcima, na kome su predstavnici opozicije izneli svoje ideje o tome šta bi trebalo menjati u izbornom sistemu pre svega, ali i kada je reč o medijima.

- Dijalog je protekao u kontruktivnoj atmosferi, grupacija stranaka koja je sačinila svoju platformu, a onda i dopunjena drugom platformom, danas smo predstavili sve to zajedno, sa konstruktivnim zahtevima šta mi mislimo da treba da se promeni, u medijima pre svega, a zatim i po pitanju pritiska na birače - kazao je Đilas za N1.

Njihov je zahtev, kako kaže, bio i da se dodeli još jedna slobodna frekvencija koja postoji, televiziji koja bi se profesionalno bavila svojim poslom.

- Izneli smo puno konkretnih primera šta se dešava ljudima koji drugačije misle, kako prolaze širom Srbije, sa fotografijama, sa podacima u zastupljenosti u medijima, i svega onoga što je konkretan osnov, a zbog čega smo došli do toga da mora nešto da se promeni da bi opozicija mogla da učestvuje na sledećim parlamentarnim izborima - izjavio je Đilas.
Na pitanje šta su predstavnici EP rekli danas, Đilas nije mogao da kaže, s obzirom da je dogovor da se o tome ne priča.

- Dogovor je da ne prenosimo šta ko govori. Ja mogu da vam kažem šta smo mi govorili, ali ono što je odisalo celim sastankom je jedan stepen toleranacije i spremnosti koje smo mi iskazali da su nam prihvatljivi i drugi predlozi koji vode istom cilju, a to je demokratizacija Srbije. Ja smatram da demokratizacija mora biti uslov ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje u regionu, ali je važan i odnos Evrope ka liderima tih zemalja. Stalno se Srbija uslovljava dijalogom s Kosovom, ali nema uslovljavanje režima dijalogom unutar Srbije, demokratijom unutar Srbije - naglasio je.

Dodaje i da mu nisu jasni razgovori u parlamentu sa Dačićem i Vučićem.

- Mi nemamo problem da u parlamentu sa Dačićem i Vučićem razgovara ko god hoće, ali ne razumemo kako jedni razgovaraju tamo, pa ovde… Da se tamo kao napravi napredak u dijalogu, a da je pitanje onda šta mi radimo u ovoj priči - kaže Đilas.
Na pitanje šta je još zatraženo na današnjem sastanku, Đilas kaže:

- Da se promeni gotovo sve u vezi sa izbornim procesom, pre svega mediji, RTS da postane javni servis, ne samo da se tamo pojavi opozicija, nego i ljudi koji imaju neku težinu, mora da se čuje Aleksandar Obradović, ekonomisti o odnosima sa Kinom, mora da se čuju svi oni kojima je neko njihovo pravo ugroženo, moraju da se čuje na RTS-u, nema gde drugo - kaže lider SSP-a.

Objedinjene su, objašnjava, dve platforme.

Polazimo od promena u REM-u i RTS-u, ali ne promene dva člana REM-a, koje nemaju smisla, kazao je i dodao da se ostalo pri zahtevu o paralelnom uredništvu na RTS-u.

- Predložili smo da udruženja novinara predlože ljude na RTS-u koji bi uređivali program svakog drugog dana. Rekao sam jednu stvar – stav evroparlamentaraca da li će da dozvole ovakav režim, to je na njima, ali mi sa ove strane, ni Borko Stefanović, ni Tepić, ni ja, šta smo doživeli, mi da nas neko ismeva nećemo da prihvatimo. Imamo ljude s konkretnim izjavama, ponudili smo EU parlamentarcima da im ispričaju šta se dešava na lokalu, kao i o ovome u Jagodini - kazao je Đilas.
Svesni su, dodaje, da izborni uslovi neće biti savršeni.

- Svesni smo da nećemo imati idealne uslove za izbore, ali pritisak na ljude po preduzećima je maltene veći od medijskog uticaja, hoćemo da imamo poverenika koji će sedeti u opštinama i kontrolisati i moći da spreči i prijavi te pritiske. Verujemo da će delegacija EP moći u junu da putuje i da će doći na sastanke ovde. Očekujemo od njih da, kada saslušaju, da tako kažem, obe strane, da i sami izađu sa sugestijama o tome kako vide rešenje problema - rekao je Đilas.

Napominje i da nema ništa protiv i da bi želeo da sve političke partije koje ne žele saradnju s Vučićem, u junu izađu zajedno pred predstavnike Evropskog parlamenta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati