Politika

Direktno.rs

02. 05. 2021. 17:35 12

SNS pravosuđe: Sin vređa, tata oslobađa!

Tokom prošle nedelje su neki od tabloida preneli vest da je Viši sud u Beogradu oslobodio Sinišu Malog krivične odgovornosti za delo uvrede po krivičnoj prijavi koju je podneo Dragan Đilas. Naime, Mali je u više intervjua i izjava nazivao Đilasa lopovom, pljačkašem, džeparošem, bednikom, huljom... Zbog toga je Đilas pokrenuo više parničnih postupaka. Reagujući na jednu presudu po kojoj je dužan da isplati Đilasu isplati odštetu jer ga je nazvao lopovom i pljačkašem Mali je izjavio:" Da. Nazivaću i dalje Đilasa lopovom i pljačkašem jer za njega ne postoji drugi naziv!" Iz ove rečenice jasno je da Siniša Mali ima nameru da nastavi sa omalovažavanjem Đilasa, što je on svojim delima u međuvremenu i pokazao.

Laici bi rekli da je ovo jednostavan postupak i da će Mali sigurno biti osuđen za uvredu, ali to nije bio stav sudije Dragiše Kesara koji je doneo oslobađajuću presudu. Advokat Vladimir Todorić o samom postupku kaže:

- Tokom postupka se stalno ispoljavala pristrasnost sudije Kesara koji meni kao punomoćniku Dragana Đilasa doslovno nije dozvolio nijednu rečenicu da završi. Stalno je upadao, davao neke svoje komentare, smejao se sopstvenim šalama. Branilac Siniše Malog je tvrdio da je dostavljeni CD sa njegovom izjavom u kojoj za Đilasa tvrdi da će nastaviti da ga naziva pljačkašem i lopovom jer za njega nema drugog imena, neispravan te je sudija naložio da se dostavi usb stik što je učinjeno. Na kraju je odbio da se bilo koji dokaz izvede uključujuči i snimak sa spornom izjavom. Tokom završnih reči je čak i uvredio Dragana Đilasa, pitavši ga da li pored funkcija koje ima želi da prisvoji i funkciju advokata!?

Mnogi bi rekli da je ovo samo jedno malo čudno suđenje odnosno presuda, ali bože moj. Pravosuđe je nezavisno. I to bi bilo tako da nije jedne male stvari. Sudija Dragiša Kesar je otac narodnog poslanika Srpske napredne stranke Dejana Kesara!

Da stvar bude još neverovatnija poslanik Kesar je, verovali ili ne, član Odbora za pravosuđe skupštine Srbije, odbora koji odlučuje o izboru novih sudija i koji kontroliše rad pravosuđa.

Inače Dejan Kesar, kao verni partijski vojnik, o Đilasu govori na isti ili sličan način kao i njegovi šefovi uključujući Sinišu Malog:

- Znate, kada neko planira da ode na put, on priprema određene količine novca kako bi tamo mogao da ostane što duže, a to Dragan Đilas radi. Novac koji ne pripada njemu, novac koji pripada svima nama ovde i svim građanima Republike Srbije, koji je pripadao javnim preduzećima, se našao na njegovim računima - 52 računa u 17 zemalja. Očigledno je da Dragan Đilas onoga trenutka kada mu Srbija više postane nezanimljiva i kada mu građani Srbije postanu teret, on će otići iz Srbije, otići će u te banke, uzeće taj svoj novac i nakon toga uživati i podsmevati se svima nama zato što smo verovali u njegovo politikanstvo. Verovali su mu mladi. Verovali su mu penzioneri. Verovali su mu radnici.... - ovo je Kesar Junior izjavio 14. aprila samo desetak dana pre nego je Kesar senior oslobodio Malog za uvrede koje je izneo.

Bilo je logično da je sam sudija Kesar tražio svoje izuzeće kada je dobio ovaj predmet. Na stranu to sto je u reformi pravosuđa ostao bez zvanja sudije i SNS ga je vratio na posao, činjenica da je trebalo da osudi Malog i time se zameri šefovima svoga sina, čini ga osobom koja o tome nije mogla da odlučuje. Da ne govorimo o tome da bi sutra na osnovu njegove presude Malom neko za uvrede mogao da osudi njegovog rođenog sina.

Ostaje da se vidi kako će Apelacioni sud gledati na ovu specificnu, do sada nezabeleženu, situaciju u sudskom pravosuđu. Da li će prihvatiti da je sudija Kesar mogao da sudi u ovom slučaju i da mu je presuda zasnovana na Krivičnom zakoniku, a ne ličnim političkim stavovima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati