Politika

Direktno.rs

05. 05. 2021. 06:54 25

VEĆ VIĐENO Vučićevo nećkanje da se kandiduje za predsednika

Godinu dana pred predsedničke izbore u Srbiji, opet prisustvujemo već viđenom scenariju iz 2016. godine, kada se Aleksandar Vučić kao nećkao da istakne kandidaturu, čak to i kategorički negirao, a stranačke kolege i koalicioni partneri ga ubeđivali da to učini, jer bi bez njega u Srbiji nastao potop. Naravno, mekanog srca osetljivog na državne potrebe, Vučić je pristao, a po svemu sudeći to će učiniti i sada, uprkos najavama da se povlači.

- Neću da budem kandidat za predsednika Srbije. Ne pada mi na pamet da budem kandidat za predsednika... Kažu glupi Vučić želi da pobedi na predsedničkim izborima, a ja se neću ni kandidovati... Kada je reč o predsedničkim izborima, ne bavim se njima, niti ću da se bavim, iako se neki u Vladi time bave - samo su neke od kategoričkih tvrdnji Vučića da nikako ne namerava da stane na čelo države, te da je prezadovoljan svojom pozicijom predsednika Vlade, koja je, kako je tvrdio, najteža i najodgovornija.

Onda su najbliži saradnici u Vladi i stranci, po zadatku, počeli da ubeđuju javnost kako je jedino Vučić kadar da vodi državu, a njega lično da razmisli o svojoj odluci i ipak se kandiduje.

- Nije tajna da je premijer Srbije Aleksandar Vučić najpopularniji političar u državi i da jedini ima podršku više od 50 odsto građana, što je dovoljno za pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora - izjavila je članica Predsedništva SNS, Zorana Mihajlović.

Tu se našao i nezaobilazni Ivica Dačić:

- Izneo sam svoj stav i ostajem pri tome. Jedino kandidovanje Aleksandra Vučića obezbeđuje sigurnu pobedu u prvom krugu. Aleksandra Vučića pozivam da donese racionalnu odluku koja će doneti pobedu, a već sam rekao šta je šifra za pobedu - Vučić plus Dačić jednako pobeda u prvom krugu - napomenuo je lider socijalista. 

I tako, Vučić je "morao" da popusti pod pritiscima da nas vodi u svetlu budućnost i "zlatno doba", te mu nije trebalo mnogo da se predomisli i reši da se kandiduje, a to obrazložio sledećim rečima:

- Prihvatio sam kandidaturu samo zbog toga što mislim da je važno da obezbedimo kontinuitet i stabilnost za Srbiju. To je ono što je apsolutno najvažnije. I ne postoji stvar koju zbog toga ne bih prihvatio.

Naravno, Vučić je uz svu medijsku mašineriju koja stoji iza njega i uz brojne izborne nepravilnosti, pobedio u prvom krugu izbora, čime je izdao i svog drugog političkog oca, Tomislava Nikolića, koji se usudio da čak i razmisli o mogućnosti da se sam kandiduje. Dva dana je brujala medijska kampanja protiv Nikolića, a kad je odustao, dogovorio se oko sinekure koju je potraživao u zamenu za odustajanje.

Četiri godine kasnije prisustvujemo već viđenom. 

- Za godinu i po dana su predsednički izbori. Mi ćemo izaći sa našim kandidatom, ja verujem da ću učestvovati u izboru kandidata koji će moći da pobedi. Nadam se da neću ja biti taj kandidat - rekao je Vučić svom omiljenom novinaru Milomiru Mariću, u maju prošle godine.

Sličnu stvar je rekao i početkom ove godine:

- Nije samo pitanje moje odluke. Jeste delimično i moje odluke, a delimično je sklop okolnosti. Ako budem video da postoji mogućnost da neko drugi pobedi u prvom krugu, kandidovaćemo nekog drugog... Pratićemo stvari kako idu - poručio je Vučić, koji ovog puta ipak nije toliko kategoričan da neće istaći kandidaturu, već ipak otvara prostor za molbe da to ipak učini.

I, naravno, ko bi prvi uputio takvu molbu nego Aleksandar Vulin, najodanija Vučićeva perjanica.

- Vučić ima našu bezuslovnu podršku, a svaki drugi kandidat tek bi morao da je zasluži. Zato u slučaju da SNS ne izađe sa Vučićem kao predsedničkim kandidatom, Pokret socijalista će samostalno izaći na predsedničke izbore sa svojim kandidatom - naveo je Vulinov Pokret socijalista u saopštenju za javnost.

Kako je zglajznuo na političkoj lestvici, a znajući da mu jedino naprednjački brod donosi opstanak, i Ivica Dačić je još krajem prošle godine predložio da vladajuća koalicija ima jednog predsedničkog kandidata, napominjući da “uopšte ne polazi od ličnog, već govori strateški”. Slične reči je ponovio i Dačićev kadar na mestu ministra prosvete, Branko Ružić:

- Kandidat državotvorne, strateške i zajedničke politike SPS i SNS na prethodnim izborima bio je Aleksandar Vučić i odneo je dominantnu pobedu u prvom krugu. Srbija nam je na prvom mestu tako da ovakav model učešća vidim kao moguć, realističan i usklađen sa "državnim razlogom", i na izborima 2022. Ozbiljnu politiku vodimo, a ne dozvoljavamo da ona vodi vas - istakao je Ružić.

Podršku je uputio i Vučićev novi prijatelj i saborac, Aleksandar Šapić, lider pokreta SPAS.

- Mi danas jako dobro sarađujemo, zajedno smo na nacionalnom nivou u koaliciji, ukoliko predsednik Vučić bude odlučio da se kandiduje ne postoji nijedan razlog da ga ne podržim - rekao je Šapić.

I tako, on se kao nećka, oni ga mole da razmisli, a svi znamo kakav će biti krajnji ishod - kandidatura na štetu građana Srbije i državnih interesa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati