Politika

[ Izvor: Danas ]

30. 04. 2021. 13:39 21

Vučić obećao otvaranje medija za opoziciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će lično pokušati da utiče na vlasnike privatnih medija sa nacionalnom frekvencijom da budu otvoreni za sve opozicione stranke, dok na RTS malo može da utiče, rekli su nezvanično za Danas učesnici prvog sastanka vlasti i opozicije bez stranaca.

Kako je rečeno Danasu, na sastanku je bila primetna vidna netrpeljivost Aleksandra Šapića, lidera SPAS, prema Ivici Dačiću, predsedniku SPS, koji mu je koalicioni partner u vlasti.

Ističe se da je Šapić bio nezadovoljan brojem ljudi koji se pojavio i odmah rekao da će biti samo na ovom sastanku, te da smatra da predstavnici vladajuće koalicije treba ovlaste SNS da pregovara u njihovo ime.

To je podržao i lider Dveri Boško Obradović, koji je uz lider DJB Sašu Radulovića, kako ocenjuju izvori Danasa, bio vrlo kooperativan i neincidentan.

Ističe se da je zanimljivo da su Obradović i Radulović postavljeni u prvi red i prvi od opozicije dobili reč, kao i da su i Dačić i Vučić pomno slušali njihova izlaganja.

Na primedbe o funkcionerskoj kampanji Vučić je odgovorio da on ne može da ljudima ne predstavi ono što radi ili je uradio.

Vučić je, između ostalog, rekao da neće učestvovati u razgovorima u kojima će posredovati predstavnici Evropskog parlamenta, jer, kako je rekao, deli stav da je to ponižavajuće za zemlju, ali da je kao predsednik države obavezan da primi predstavnike EU, te da će sa njima nasamo razgovarati a ne na tim grupnim sastancima.

Nasuprot tome, obećao je da će na sastancima bez posrednika učestvovati koliko mu to obaveze dopuštaju. Dogovoreno je da se ovaj dijalog završi šest meseci pre izbora koji redovno slede u martu ili aprilu 2022, što znači do oktobra ili novembra ove godine.

Teme koje su, među ostalim, ostale za dalje razmatranje su održavanje ili neodržavanje vanrednih parlamentarnih izbora i pitanje cenzusa, tačnije hoće li ostati isti ili se vratiti na pet odsto ili se uvesti stepenasti.

Najkonkretniji posle sastanka bio je lider Dveri Boško Obradović, koji je u saopštenju preneo deo atmosfere, navodeći da je vlast dala prednost opoziciji u obraćanju i predlaganju rešenja, da je razgovor bio u korektnom duhu te da je najavljen brz nastavak razgovora.

Prema njegovom sudu, najvažniji zaključak je dogovor oko predloga Dveri da se dijalog završi najmanje šest meseci pre prvih sledećih izbora, kako bi ostalo dovoljno vremena za primenu svega dogovorenog.

On je naveo da će radna grupa vlasti i opozicije odmah po Uskrsu imati prvi papir o kojem će se svi izjasniti, naveo je Obradović. On smatra da je važno što je Vučić najavio učešće u dijalogu i ubuduće.

U "dijalogu bez stranaca", prema rečima organizatora, osim predstavnika SNS, SPS i Srpskog patriotskog saveza (SPAS), učestvovalo je 26 političkih organizacija, među kojima su POKS-DSS, SRS, samostalni poslanik Vladan Glišić, pokret Dveri i Dosta je bilo, Zavetnici, LDP, LSV.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati