Politika

Direktno.rs

23. 04. 2021. 09:53 3

Odgovor Narodne stranke na tekst "Revanšizam i pravna država dva su sveta različita"

U svom tekstu objavljenom na portalu Direktno.rs advokat Bratislav Marković i član nevladine organizacije “Pokret za preokret” Janka Veselinovića, pokušao je da pruži argumente zašto je protiv revanšizma, za koji se u javnosti otvoreno zalažu pojedini predstavnici Narodne stranke, navodi generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović.

Odgovor prenosimo u celosti.

Pamflet koji kao argument uvodi rečenice poput “naša deca tuku njihovu”, sad mi "volkamo" njihove žene, i koji se oslanja na citate iz pesama Mitra Mirića, ne bi zasluživao odgovor da tema nije toliko ozbiljna.

Zanemariću stoga i činjenicu da je tekst očigledno naručen od strane glavnog sponzora “Pokreta za preokret” sa ciljem da isprovocira predstavnike onog dela opozicije koji nisu spremni na šurovanje sa režimskim satelitima.

Ne ulazeći u jezičke lekcije koje autor pokušava da iznese o značenju reči revanšizam, kao i činjenicu da reči kroz vreme menjaju svoje značenje, autor Marković perfidno pokušava da predstavi kako bi revanšizam značio da „sve što ste vi radili nama, sad ćemo raditi mi vama“.

Govoreći o revanšizmu, autor Marković još zaključuje kako je taj pojam apsolutna suprotnost pravnoj državi.

Da odmah razjasnimo - revanšizam nije samo krivično-pravna kategorija, kako to autor smatra, nego je pre svega moralna kategorija, želja za pročišćenjem i satisfakcijom.

A, otkud želja u našem društvu za pročišćenjem, satisfakcijom iliti revanšizmom?

U našoj državi je napravljen sistem vrednosti i podlosti koji nesmetano funkcioniše ispod radara, a pravni sistem ga ne prepoznaje. I to nije nastalo juče, to je sistem vrednosti na kojem decenijama parazitiraju određeni pripadnici našeg društva.

Autor Marković pokušava da objasni kako će se po svrgavanju sadašnjeg režima u Srbiji sprovoditi krivični postupci koje će pokretati tužilaštvo, a suditi sudovi. To je nešto za šta se svakako kao Narodna stranka zalažemo, ali izgradnja države ne može se svoditi samo na krivično pravnu odgovornost pojedinaca, već posle promene vlasti mora postojati i prekršajna, ali i moralna odgovornost za višedecenijsko, sistematsko uništavanje našeg društva. Ako se sve svede na krivično-pravnu odgovornost, za koju se mi kao Narodna stranka takođe zalažemo (i to kroz uvođenje specijalnog tužioca za visoku korupciju, ispitivanje porekla imovine i oduzimanje nelegalne imovine, ali i nezastarevanje krivičnih dela nastalih zloupotrebom državnih fondova), šta ćemo onda sa Sarapom, šta ćemo sa Marićem, šta ćemo sa novinarima i urednicima koji sa različitih nacionalnih frekvencija lažu narod u službi jedne stranke i jednog režima, šta ćemo sa ljudima koji za naše pare botuju, šta ćemo sa onima koji zvižde ocu, majci i sestri dvadesetogodišnjaka poginulog u Lučanima, šta sa onima koji pesnikinji oduzimaju već dodeljenu nagradu, sa muzičarima koji nastupaju na Palminim bunga-bunga žurkama, šta sa političarkama i političarima koji prelaze iz stranke u stranku da brane ono što su do juče napadali, šta sa Petrom Petkovićem, šta sa Krletom, šta ćemo sa Milenkom Jovanovim, Gordanom Čomić…

Cilj revanšizma jeste upravo postizanje prvo moralne, a posle - ako bude dokaza - i pravosudne satisfakcije, odnosno zadovoljenja.

Revanšizam nije suprotan pravnoj državi, on je preduslov za postojanje pravne države. Država mora da uradi ono što je propustila 6. oktobra (2000. godine) - da se obračuna sa onima koji su devastirali ovo društvo i ovu državu, zarad ličnih ili partijskih interesa.

Revanšizam svakako ne sme biti ni proizvoljna kategorija, odmazda pojedinaca, to mora biti jasno uređen postupak, uz poštovanje ljudskih prava, ali sa ciljem uređenja države i društva. Da nam se nikad ne ponovi ovo i da konačno napravimo pravnu državu.

U tome ćemo uspeti, uprkos onima koji iz opozicije namiguju perjanicama režima da će, kao i 6. oktobra 2000, nakon pada vlasti ponovo biti oproštajnica za one koji budu hteli da plate reket.

Stefan Jovanović,

generalni sekretar Narodne stranke

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati