Politika

Direktno.rs

20. 06. 2021. 08:00 8

Plaćamo ih papreno, a u (lažnoj) Skupštini ne rade ništa

Pojedini poslanici Narodne skupštine za ovaj posao primaju plate iz budžeta Republike Srbije, ali se na glasanjima o zakonima, amandmanima, i u parlamentu uopšte ne pojavljuju.

Prva sednica Narodne skupštine Republike Srbije u njenom 12. sazivu bila je održana 3. avgusta 2020. godine, a od tada je parlament izglasao ogroman broj zakona i amandmana, ali i "raspravljao o bitnim stvarima". Neki poslanici, međutim, nisu prisustvovali gotovo nijednoj sednici.

Šampion u nepojavljivanju u Skupštini je definitivno poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. On nije bio prisutan čak 209 puta.

Iako za svoj angažman zvanično prima 28.686 dinara, što je manje od ostalih poslanika, ipak je izabran kao predstavnik onog dela naroda koji je izglasao koaliciju njegove stranke sa SNS-om. Mada, s obzirom na to da mesečno preko ostalih poslova zarađuje više od 30.000 evra mesečno, pitanje je zašto bi uopšte i dolazio u Skupštinu.

Bajatoviću se u broju izostanaka iz skupštinske klupe pridružuje dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, koji sednicama takođe nije prisustvovao 198 puta. On ovako napornu poslaničku aktivnost obavlja još od 2017. godine.

Tasovca prati koleginica iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - za našu decu" i nevenčana supruga Olivera Ivanovića - Milena Popović. Ona u Skupštinu po dužnosti nije kročila čak 209 puta. Iako je Popović postala poslanica tek nakon prošlih izbora u junu, opravdanje za ovakve izostanke teško je pronaći.

Marketinški stručnjak i poslanik SNS-a Vladimir Đukanović jako je rečit kada treba da odbrani politiku predsednika Vučiča ili stranke, ali za ovo ne koristi skupštinsku govornicu. Ili je u ovom sazivu barem nije iskoristio 183 puta.

Đukanović je u Narodnu skupštinu kročio još 2014. godine, a kako se na sajtu otvoreniparlament.rs može i videti plata koju za ovo prima smanjena je sa 100.000 na 77.000 dinara mesečno.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić ne zaostaje u rekordima svojih kolega, te tako skupštinsku salu takođe nije posetio 167 puta. Za (ne)obavljanje ove dužnosti zarađuje 77.000 dinara.

Neki od manje poznatih rekordera u neobavljanju svoje javne funkcije jesu Olivera Nedeljković (209 izostanaka), Jovan Kolundžija (159), Marko Zeljug (190), Ljubiša Stojmirović (183), Slađana Nikolić (108), Mihailo Jokić (143), Andrijana Avramov (112), Kristo Janušijević (165), Milan Đurica (179) i ima ih još.

Nije lako biti poslanik samo na papiru, ali kada se uzme u obzir da su Biljana Pantić Pilja, Srba Ledenica, Janko Langura, Bakarec, Luka Kebara i Vladimir Orlić prisustvovali svim sednicama sa jednocifrenim izuzetkom, možda je i bolje što neki poslanici ne posećuju Skupštinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati