Politika

[ Izvor: DW/Noje cirher cajtung ]

17. 04. 2021. 12:48 12

Vučić bi da ide Titovim stopama i dela kao "nesvrstani"

Vučić bi da ide Titovim stopama i dela kao "nesvrstani", piše Noje cirher cajtung o nabavci cepiva u Srbiji. List navodi da su u regioni i EU političke računice često drukčije pa postoji skepsa prema ruskim vakcinama.

Ove sedmice je iz beogradskog „Torlaka“ izašlo prvih 1.100 doza vakcine Sputnjik V koje su poslate u Rusiju na proveru kvaliteta. Redovna proizvodnja bi trebalo da počne krajem maja, prenosi ugledni švajcarski Noje cirher cajtung (NZZ).

- Od iduće godine bi čitav proizvodni ciklus trebalo da se autonomno odvija u Srbiji. Vlada se nada godišnjoj proizvodnji trideset miliona jedinica - piše taj list i objašnjava da Srbija tako postaje prva evropska zemlja - osim same Rusije - koja pravi Sputnjik V.

- Cepivo je proteklih sedmica izazvalo kontroverze u celoj Evropi. Vlade su kritikovale tempo Evropske agencije za lekove koja još uvek krčka proces provere Sputnjika, uprkos odlaganjima isporuka vakcina poput AtraZeneke ili Džonson&Džonsona. Evropska komisija ima stanovište da Evropi ne treba rusko cepivo - jer, kažu, dok ono bude isporučeno, imaće već dovoljno vakcina iz drugih izvora.

Kako navodi list, ipak su Mađarska, Slovačka, a sada i Austrija odlučile da poruče Sputnjik V. O kupovini pregovara i zvanični Berlin. Prednjače već pokrajina Bavarska, kao i neke regionalne vlasti u Francuskoj, Italiji i Španiji koje nameravaju da nabave ovo cepivo.

- Neki evroparlamentarci, poput nemačke članice Zelenih Viole fon Kramon, osuđuju porudžbine kod Rusa kao nesolidarne i ‘geopolitički pogrešne’. Litvanska šefica Vlade Ingrida Šimonite čak označava Sputnjik V ‘hibridnim oružjem’ kojim Rusija u EU sprovodi princip zavadi pa vladaj - dodaje NZZ.

- Politizacija nabavke cepiva u Srbiji ima sasvim drugu poentu. Vučić bi da ide Titovim stopama i dela kao nesvrstani. Kako kandidat za EU sa odličnim vezama u Moskvi i Pekingu, Srbija je poručila doze sa istoka i zapada. Poručeni su Sputnjik V, Sinofarm, Fajzer, AstraZeneka i Moderna - piše list, prenosi DW.

Do sada je u Srbiji 1,8 miliona ljudi primilo barem jednu dozu, a 1,2 miliona obe doze vakcine. NZZ piše da je „skepsa prema vakcinama“ ipak u Srbiji sveprisutna te da su, da nekim cepivima ne bi istekao rok, u velikom stilu vakcinisani građani susednih zemalja.

- Vakcinalni turisti doputovali su i iz Nemačke, Austrije i Švajcarske. Za Vučića je to dobrodošla prilika da demonstrira Srbima korist od svojih odnosa sa moćnim prijateljima u Moskvi i Pekingu. Daleko manje se trudi oko Brisela, kao da misli da mu je tamo naklonost zagarantovana - dodaje NZZ.

- Uz to, srpskom predsedniku veoma prija uloga regionalnog lidera. Ona doduše u komšiluku izaziva skepsu i odbijanje. Ali Vučić ukazuje na to da je isporučio vakcine u Sarajevo mesecima pre Evropske unije. I druge susede je darivao malim isporukama. Kosovo pak odbija cepivo iz zemalja koje nisu priznale nezavisnost. Tako kineske i ruske vakcine ne dolaze u obzir - a pogotovo ne Sputnjik V proizveden u Srbiji - zaključuje švajcarski list.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati