Politika

Direktno.rs

22. 03. 2021. 14:20 2

"Maja Gojković upravljanje kulturom premešta u centralu SNS"

Maja Gojković, novopečena ministarka novim izmenama Zakona o kulturi pokušava da Nacionalni savet za kulturu pretvori u kancelariju za zbrinjavanje podobnih stranačkih kadrova kako bi ograničila prostor za rad i umetnika i radnika u kulturi. Na ovaj način se iz procesa donošenja odluka isključuju svi oni koji kulturu stvaraju. Suština postojanja Nacionalnog saveta jeste njegova nezavisnost od izvršne vlasti kako bi se odluke važne za kulturu preispitivale pre nego što se donesu, piše u saopštenju dr Ane Stevanović, člana Predsedništva Stranke slobode i pravde.

Saopštenje prenosimo u celosti:

 Podsećanja radi, zakon koji je i dalje na snazi omogućavao je akterima u kulturi da predlože svoje predstavnike za rad u Nacionalnom savetu i da preko njega doprinesu unapređenju kulture. Na ovaj način bilo je moguće da i građani utiču na donošenje odluka koje se tiču kulture i kulturnog razvoja.

O tome kako je nacrt zakona nespretno i na brzinu sastavljen svedoči i to da se u njemu ne nalaze odbredbe koje se odnose na kulturno - umetnički amaterizam iako je decenijama to najmasovniji oblik kulture s obzirom da obuhvata amaterska pozorišta, folklorne sastave, horove, baletske grupe i druge amaterske sastave. Kako u manjim mestima ne postoje profesionalne ustanove kulture, amaterska društva pružaju jedinu mogućnost za uživanje kulturi. Procene su da je samo u Beogradu oko 30 hiljada amatera aktivno u 120 kulturno - umetničkih društava kojima bi, ukoliko se ovaj zakon usvoji, pretilo gašenje i zatvaranje.
 

Stranka slobode i pravde ima plan koji podrazumeva donošenje novog Zakona o kulturi koji treba da obezbedi veća izdvajanja iz budžeta za kulturu i stvaranje institucionalnih okvira koji će omogućiti kulturnim radnicima da oni oni a ne stranalčki vojnici donose odluke koje su važne za kulturu koja treba da bude jednako u funkciji očuvanja našeg identiteta i promocije vrednosti na kojia će se temeljiti moderno, pristojno, razvijeno društvo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati