Politika

[ Izvor: European Western Balkans ]

12. 03. 2021. 17:15 0

"Politički nivo dijaloga sa Prištinom fundamentalno promenio proces"

Nikakav dijalog danas ne bi bio moguć, niti rešenje koje još nije na vidiku, da nismo uopšte prihvatili da postojimo kao dve strane i da nečiji status ili pravno viđenje ne može zaustaviti sve što život donosi, ocenio je nekadašnji pregovarač Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović za portal European Western Balkans.

- Posle deset godina stvari su se promenile, u smislu da je sada normalno da se sa Prištinom razgovara i da se pokušavaju rešiti problemi kao i to da se mnogo više shvata koliko ta rešenja treba da pomognu pre svega ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji - ocenio je Stefanović.

 

On naglašava da je tehnički dijalog pokazao da Srbija i Kosovo mogu da se dogovore bez mržnje i nasleđa ratova i zločina.

Stefanović, ipak, smatra da je podizanje dijaloga na politički nivo fundamentalno promenilo proces, pa zato danas postoji toliko problema i dijalog deluje skoro uništeno.

- Jasno je da sad Priština, ali i neke od važnih zapadnih zemalja vide jedino rešenje u priznanju Kosova kao nezavisne države, dok se naša vlast muči kako da opravda obećanja koja su dali da će “rešiti Kosovo“. Pri tome, to “rešiti”, za nas u Srbiji znači jedno, a za naše zapadne sagovornike nešto sasvim drugo - predočio je on.

U tom procepu očekivanja, laži i odlaganja, nalazi se nezavidna i nervozna pozicija naše vlasti, rekao je Stefanović.

On ocenjuje da danas dijalog teško da postoji, jer se stalno čeka da prođu izbori u Prištini ili u Beogradu, a i kada se pregovara, teško da se bilo šta postiže.

 

Tehnički dijalog, rekao je Stefanović, bio je postavljen na pravac rešavanja pravih problema i na pravac rešavanja pravih problema ljudi na Kosovu, te da se tom kursu treba vratiti.

- Dijalog mora da reši slobodu kretanja, sudbinu nestalih građana svih nacionalnosti, slobodno lečenje i obrazovanje, potpunu i slobodnu ekonomsku razmenu, zapošljavanje i saradnju u kulturi, otvaranje svih prepreka u sportu i regionalnog saradnji - naglašava Stefanović.

Na pitanje kako vidi šta treba da bude cilj Beograda u ovom procesu, on navodi da je Srbiji potrebna određena međunarodna verifikacija i vraćanje na put rešavanja problema realnog života.

Stefanović veruje u dogovor u budućnosti, koji će biti rezultat dogovora dve demokratske vlade, neopterećene ratom i zločinima, sa istim regionalnim interesom na putu ka Evropskoj uniji.

On kao promenu navodi i činjenicu da je Briselski sporazum većinski ostao neprimenjen, tajnovit i neobjašnjen u javnosti, suprotno tadašnjim očekivanjima.

- Sve vreme se dve političke elite trude da zamajavaju i odugovlače bilo kakvo rešenje i da ga „spinuju“ u domaćoj javnosti, pri čemu naprednjačka vlast više čak to i ne radi i potpuno odstranjuje kosovsko pitanje iz javnosti - zaključio je Stefanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati