Politika

Direktno.rs

11. 03. 2021. 15:38 0

Osnovani inicijativni odbori SSP Užice i Pirot  

Danas su Osnovani inicijativni odbori SSP Užice  (predsednik Nebojša Kostić) i Pirot  (predsednik Jovan Jovanović).

Kako navode u saopštenju, cilj SSP Užice je međusobno upoznavanja članova i formiranja odbora,a podeljeni su i zadaci vezani za dalje afirmisanje stranke u lokalnoj zajednici.  

- Problema je mnogo, a među gorućim su i minihidroelektrane, koje su samo deo  višedecenijske nebrige i nemara lokalnih vlasti, prema životnoj sredini. Pohlepa investitora i nezainteresovanost lokalnih, nadležnih i inspekcijskih službi su učinili, da se ne poštuju osnovna pravila rada prve MHE, koja je trebalo da se napaja isključivo noću i isključivo kada je jezero prepuno, odnosno sa viškom vode. Umesto toga jezero se praznilo do pola, što je dovodilo do prekomernog zagrevanja vode, kao idealne podloge za razvoj bakterija. U jezero se podzemnim vodama, sliva i zagađenje nastalo prekomernom izgradnjom okolnih naselja, prvenstveno Bele Zemlje, koja uopšte nema kanalizaciju, zatim naselja uz magistralni put prema Zlatiboru iz čijih septičkih jama fekalije dospevaju u izvorište - naveli su, i dodali:

 

- Konfiguracija terena i put podzemnih voda nadalje sežu i do Mačkata i Krive reke, već na teritoriji Opštine Čajetina, gde brojne klanice, uopšte nemaju sisteme za tretman i recikliranje životinjskog otpada. Takođe, naselja koja gravitiraju uz samo jezero su puna divljih deponija, a jedan od primera je i Ročnjački potok, dok stanovnici zemlju obrađuju i dalje uz upotrebu pesticida, koji takođe dospevaju u izvorište. Problem je znači složen i kao i sve ostalo može biti jedino institucionalno rešen nakon promene vlasti, koja se pokazala potpuno nezainteresovanom za ovako urgentna i kompleksna pitanja, jer izgradnja fabrike za preradu vode, u njihovoj režiji, ga nije rešila - stoji u saopštenju.

SSP Pirot podseća da je pre 7-8 godina naselje Rogoz  zadesila poplava zbog izlivanja kanala.

- Aktuelna vlast je radila na tom problemu namerno naopako pa su građani ponovo doživelii  poplave u svojim domovima početkom ove godine. Puno je porodica čiji su podrumi totalno bili pod vodom. Opština im je kao pomoć dodelila kalorifere da bi sušili zidove. Takve stvari se dešavaju,a kod nas se ne rešavaju da bi bile trajno rešene, već iz drugih ličnih i sebičnih interesa. Razmatra se i izgradnja novog otvorenog bazena, posto trenutni bazen, navodno, ima  problem  održavanja... To je samo deo problema građana Pirota, za koje SSP ima rešenja - naveli su.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati