Politika

[ Izvor: Beta ]

04. 03. 2021. 08:17 7

"Đilas i Jeremić da idu zajedno, ulica pomaže..."

Profesor Filološkog fakulteta u penziji, političar i diplomata Vladeta Janković izjavio je kako veruje da se "jedini pravi potencijal krije u redovima opozicije koja je bojkotovala izbore i koja bi morala da se liši usluga onih koji su je izneverili padajući u Vučićevu klopku troprocentrog cenzusa, a od kojih će uvek biti više štete nego koristi".

- Dodaću da bi možda trebalo napraviti izuzetak sa nekima koji su na izbore izašli teška srca i pod objektivnim pritiskom poput (Neboše) Zelenovića ili (Milana) Stamatovića - rekao je Janković za novi broj nedeljnika Vreme.

Kako je rekao, "suprotno uobičajenom vajkanju nad slabostima opozicije, mislim da treba imati u vidu da nikada ranije pritisci režima nisu bili toliko pogani i bezobrazni, da su uslovi za puki opstanak u svakom pogledu očajni, a da se nešto ipak dešava".

On je istakao da je "dobro što iz drugog plana počinju da se profilišu ličnosti koje delevanjem i nastupom obećavaju, poput Tepićke, Aleksića ili Ponoša".

- Ako to nešto znači, moje je uverenje da u najmanju ruku Djilas i Jeremić (koje režimska propaganda kasapi kao nikoga do sada) moraju naći zajednički jezik, da kandidati za predsednika i gradonačelnika moraju imati jedinstvenu podršku i da na pregovore o izbornim uslovima treba poslati što manju grupu stručnih, lično nezainteresovanih ljudi, koji nemaju hipoteka, a imaju dugačke fitilje - istakao je Janković.

Treba, dodao je, takođe biti spreman na novi bojkot jer je, ako ništa drugo, "današnji izgled Skupštine najbolja potvrda koliko je to oružje delotvorno".

Govoreći o predstojećoj 30-godišnjici devetomartovskih demonstracija, on je naglasio da je "deveti mart ostao i kao neka vrsta mustre kako se takve stvari rade, pa će se više ili manje nasilne demonstracije protiv režima ponoviti više puta u toku potonje tri decenije, uz dobre izgleda za nove reprize, sa, volim da verujem, potpunijim i trajnijim ishodom".

- Ako nas to iskustvo nečemu uči, to je da takozvana 'ulica' i te kako može nešto da postigne u borbi za demokratiju i pravdu kada god se vlast zaboravi toliko da dara prevrši meru - rekao je Janković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati