Politika

Boško Obradović

28. 02. 2021. 07:13 4

Boško Obradović nedeljom: Za našu Vojvodinu

Svi se sećamo autonomaške i poluseparatističke parole koja je glasila „Di su naši novci” i predstavljala pokušaj autonomaške političke elite u Vojvodini da obezbedi privilegije za sebe u odnosu na centralnu vlast u Beogradu. Izgovor za ove sebične lične i partijske interese autonomaških stranaka u AP Vojvodini, iza kojih se uvek krije i pritajeni separatizam, bio je da Beograd uzurpira nadležnosti, prihode i imovinu, pa i zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast koja pripada Vojvodini. A zapravo se iza toga krila ideja da se obezbedi lična materijalna i politička egzistencija na autonomaškoj politici.

U međuvremenu, u praksi stvari su stajale potpuno drugačije. Novi Sad je postao država u državi i onaj koji pojede sve vojvođanske pare. Sve ono što se zameralo Beogradu sada važi zapravo za Novi Sad koji je uzurpirao svu vlast u Vojvodini, iz koje se svaki dan iseljava sve veći broj ljudi, sela prazne, građani uzimaju državljanstva drugih okolnih država, zemlja ustupa strancima, dovode prljave industrijske tehnologije i zagađuje životna sredina.

Niko nije odgovoran što grad Zrenjanin u 21. veku nema čistu pijaću vodu, što nije završen Klinički centar Vojvodine iako su za to izdvojene silne pare i rađeni mnogi lažni projekti, ili gde su nestali nekadašnji PIK-ovi i zadružna imovina.   

Jedino što uspeva i buja u Vojvodini jeste pokrajinska administracija i birokratija koja troši pare poreskih obveznika. Umesto da novac iz državnog budžeta ide direktno svim lokalnim samoupravama u Sremu, Banatu i Bačkoj kao i u ostatku Srbije – budžetska sredstva se distribuiraju preko novosadske političke elite koja lepo živi na grbači sve siromašnijeg naroda. Ukinut je i mešoviti izborni sistem i više ne može za polovinu poslanika u Skupštini AP Vojvodine da se glasa po imenu i prezimenu u njihovim izbornim jedinicama već samo za stranačke izborne liste sa unapred određenim redosledom kandidata koji će ući u Skupštinu. Takav izborni sistem, koji je danas na snazi na svim izbornim nivoima u Srbiji, treba hitno menjati jer ne dozvoljava građanima da direktno biraju svoje narodne predstavnike u svojim sredinama već to umesto njih rade političke stranke. 

Držeći se krilatice Svetozara Miletića „Mi smo Srbi, ali i građani“ ukazujem na potrebu sinergije nacionalnog i građanskog, jer oni suštinski nisu suprotstavljeni jedno drugom već ih je lažno suprotstavila komunistička i anacionalna ideologija bivših vlasti od 1945. godine do danas.

Poštujući sve tradicionalne verske i nacionalne zajednice, koje vekovima zajedno žive sa nama na prostorima naše zajedničke Vojvodine i čije predstavnike imamo i u redovima Srpskog pokreta Dveri, insistiramo na ostvarenju svih njihovih Ustavom i zakonima zagarantovanih prava i bićemo njihovi zaštitnici u Skupštini AP Vojvodine. Naš princip će uvek biti da ono što želimo za sebe kao pripadnike većinskog naroda, ista ta prava u pogledu očuvanja identiteta želimo i svim ostalim pripadnicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji.  Protiv smo bilo kakve promene strukture stanovništva koja se može desiti kao posledica pogrešne politike aktuelne vlasti po pitanju migrantske krize. Protivimo se svakom vojvođanskom separatizmu, kao što bi se protivili i šumadijskom ili bilo kom drugom. Smatramo da je AP Vojvodina zrela za ukidanje nepotrebne birokratije i istovremenu zaštitu svih njenih istorijskih i kulturnih tradicija.

 Novi proglas Srpskog pokreta Dveri „Za našu Vojvodinu” počiva na sledećih 15 konkretnih mera promene sistema, porodične politike i oslanjanja na domaću privredu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine, uz prebacivanje sedišta Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije u Novi Sad: 

 

1. Podrška mladim bračnim parovima za rešavanje stambenog pitanja, kao i privilegovan status trudnica i porodilja.

2. Poreska reforma koja bi bila okrenuta raznim vidovima olakšica za porodični biznis, pomoć  preduzetnicama i ženama na selu, smanjenje poreza na zarade i na imovinu za porodice sa decom.

3. Besplatno bavljenje sportom, besplatno korišćenje sportskih i kulturnih sadržaja i besplatne vrtiće za porodice sa više dece,  besplatne udžbenike za svu decu, veće stipendiranje učenika i studenata iz siromašnih porodica, uvođenje prilagođenog radnog vremena ženama i muškarcima koji žele da usklade roditeljstvo i karijeru.

4. Zakon o zaštiti prezaduženih porodica.

5. Budžetska sredstava koja zakonski pripadaju AP Vojvodini namenski preusmeriti direktno lokalnim samoupravama, kojima kroz decentralizaciju Srbije zakonski treba vratiti izvorne nadležnosti, prihode i imovinu.

6. Beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije,  unakrsno ispitivanje porekla imovine, uvođenje krivičnog dela nezakonito bogaćenje, finansijska, imovinska i krivična odgovornost i lustracija svih dosadašnjih nosilaca javnih funkcija koju su se protivzakonito obogatili.

7. Preispitivanje svih diploma i doktorata zaposlenih u javnom sektoru.

8. Direktna demokratija – veći broj referenduma na kojima će građani odlučivati o važnim pitanjima u svojoj lokalnoj sredini.

9. Preusmeriti novac za subvencionisanje stranih firmi u razdvoj domaće privrede i poljoprivrede, a posebno u inovacije i IT sektor.

10. Izdvojiti podsticaje za povratak na selo i bavljenje poljoprivredom, kao i ostajanje na selu u vrednosti od 20.000 evra po bračnom paru.

11. Zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima.

12. Garantovane cene otkupa poljoprivrednih proizvoda i njihovo subvencionisanje od strane države. 

13. Obezbediti čistu pijaću vodu za sva domaćinstva u Vojvodini.

14. Zaustaviti prekomernu seču šuma i povećati stepen pošumljenosti.

15. Povećanje kazni za učinjena krivična dela protiv životne sredine.

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati