Politika

[ Izvor: Beta ]

24. 02. 2021. 16:39 13

Vučić i Porfirije: Razgovor o ključnim pitanjima za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je s novim patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem razgovarao o "ključnim pitanjima za državu Srbiju, koja su od značaja i za za samu crkvu".

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je među temama razgovora bila "situacija na Kosovu i Metohiji, i sa političkim pregovorima koji predstoje, kao i onima koje smo o završili, kao i o poziciji Srbije".

On je najavio da će država pomoći SPC onoliko "koliko pomaže i drugim verskim zajednicama" u Srbiji.

Vučić je rekao da će država završiti park ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, i da će pomoći obnovu crkava "svuda gde deluje SPC, kako u zemlji tako i u rasejanju, posebno u neposrednom okruženju, na području bivše Jugoslavije".

Patrijarh Porfirije izjavio je da isključivo dijalogom i razgovorom mogu da se stvore preduslovi za prevazilaženje nesporazuma.

- Sabor SPC činiće sve da našem narodu bude što bolje, al da to ne bude na račun drugih, jer jedino dijalogom možemo prepoznati vrednosti kod drugog. Ne smemo činiti ništa na štetu drugih naroda, već na korist svih - kazao je patrijarh posle sastanka s predsedikom Srbije Aleksandom Vučićem u Beogradu.

Crkva kao "saborni organizam", koja iako teško, a nekad i nemoguće, "sabira, gradi mostove i prevazilazi polarizaciju, a pre svega propoveda smisao postojanja svakog pojedinca, nezavisno kakve su okolnosti", rekao je patrijarh.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati