Politika

[ Izvor: N1 ]

23. 02. 2021. 16:51 0

"Ako nema opozicije u kontrolnom telu, vlast dogovoreno neće primeniti"

Lider Dveri Boško Obradović, govoreći o međustranačkom dijalogu, kaže da građane više ne interesuju rasprave i sujete unutar opozicije već da li ona ima jedinstven blok za pregovore sa vlastima. Prema njegovom mišljenju, zajednička platforma bi mogla da bude gotova 1. marta, a navodi da će verovatno biti nešto teže dogovoriti se oko zajedničke delegacije, što će, kako kaže, biti "ispit zrelosti opozicije".

Obradović podvlači da dijaloga sa vlašću ne bi bilo da nije bilo bojkota izbora i da je za to zaslužna „bojkot opozicija“ pa smatra da upravo ona treba da vodi pregovore sa vlašću. On podseća da je apelovao da sada ta opozicija treba da ima zajedničku platformu, da je zajednički predstavi kompletnoj javnosti, da je ponudi svim ostalim ljudima iz opozicije da je podrže i da odredi zajedničku delegaciju koja će je predstavljati na tim pregovorima.

Pregovori su u toku, i zaista ako ima mudrosti, moramo doći do zajedničke platforme i zajedničke delegacije, i što se tiče Pokreta Dveri mi smo za to otvoreni i raspoloženi, istakao je gost Novog dana na N1.

Na pitanje ko sa kim razgovara, kaže da je za njega, a mišljenja je da slično i kompletna opozicija smatra, najrelevantniji razgovor sa Skupštinom slobodne Srbije koja okuplja respektabilan broj intelektualaca, i koja je, kako navodi, ponudila svoje dobre usluge da dođe do jedne takve zajedničke platforme.

„U tom razgovoru učestvuju i četiri velike političke organizacije „bojkot opozicije“ –  SSP, Narodna stranka i DS i Dveri i mislim da u tom formatu 4+1 treba dogovoriti tu zajedničku platformu i delegaciju, a onda je ponuditi i drugim kolegama u opoziciji, a ne vidim razoga da je oni ne prihvate i da to ne postane zajednička platforma i delegacija kompletne opozicije…“

Kaže da treba voditi računa kakva će biti delegacija, ko bi je činio – da li stranačka ili nestranačka, a on je, kako kaže, po tom pitanju otvoren.

„Mislim da je to za razumne ljude koji u ovom trenutku predstavljaju opoziciju na korist građana – jednostavno dogovoriti“, kaže Obradović, dodajući da građane više ne interesuju rasprave i sujete unutar opozicije već da li imaju jedinstven blok za pregovore sa vlastima i šta će uraditi ako vlast ne bude spremna da izađe u susret zahtevima za slobodne i poštene izbore.

Lider Dveri ističe da je suština tih pregovora koji kontrolni mehanizam će dobiti opozicija da kontroliše predizborni i izborni proces da bi imali slobodne i poštene izbore.

„Bez toga ovoj vlasti se ne može ništra verovati da će oni promeniti“, kaže Obradović.

Na pitanje kad bi se platforma mogla očekivati, Obradović smatra da bi 1. marta bilo dobro izaći s tim i spremno dočekati pregovore uz posredstvo delegacije EP.

Smatra da će predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić odlagati početak dijaloga i da će „vlast učiniti sve da taj dijalog odloži i da ništa ne ispuni“, dodajući da moraju biti spremni i na jednu takvu situaciju.

Obradović ističe da treba da se zna kad će dijalog početi, ali i kad će se završiti, kako bi se dogovorili oko toga kad izbori treba da počnu, i da li će se odvijati svi u istom ili različitim terminima.

Mora da postoji neki odgovarajući period da bi se primenilo ono što smo dogovorili, da bi se oslobodili mediji da se čuje glas opozicije i drugačije mišljenje i da bismo imali kontrolni mehanizam, telo za primenu sporazuma, koje bi moglo da interveniše i u sferi medija i u sferi pritisaka na birače, inače nema razloga da se gubi vreme za dijalog, naveo je Obradović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati