Politika

Direktno.rs

18. 02. 2021. 12:26 4

Jeremić Selakoviću: Vodite računa kakvim ljudima se okružujete!

Lider Narodne stranke, Vuk Jeremić, uputio je otvoreno pismo ministru spoljnih poslova Srbije, Nikoli Selakoviću, koje prenosimo u celosti.

- Uvaženi ministre Selakoviću,

Iznenađen sam Vašim odgovorom na moje pismo, objavljeno u Politici 6. februara o.g.

Za razliku od drugih visokih funkcionera vlasti, ne slovite za osobu kojoj manjka hrabrosti, tako da to što ste se u odgovoru zaklonili iza jednog od Vaših činovnika izaziva ne samo razočarenje gestom koji nesumnjivo dovodi u pitanje manire novog šefa srpske diplomatije, već i čuđenje mnogih koji Vas poznaju.

Nije moralno tražiti od profesionalnih diplomata da se javno obračunavaju sa domaćom opozicijom, zbog toga što će ih to izvesno onemogućiti da pruže svoj puni doprinos na poslu nakon promene vlasti. Čak i kada bi neko od njih iskazao želju i spremnost da tako nešto uradi, jedan ministar državotvornih nazora bi trebalo da ga u tome spreči. Jednog dana ćete Vi otići sa te funkcije, a diplomate bi trebalo da ostanu da služe Srbiji. Primera radi, profesionalac koji je kraj mog ministarskog mandata dočekao na mestu državnog sekretara, ambasador Ivan Mrkić, dobio je 2012. godine podršku novih vlasti da me nasledi na mestu ministra, čime je obezbeđena zdrava doza institucionalnog kontinuiteta. Složićete se da bi se to teško dogodilo da je on po mom naređenju pisao uvredljiva pisma u Politici, upirući prstom na tadašnje opozicione prvake.
Apelujem na Vas da povedete računa o tome kakvim se ljudima okružujete. Klonite se ljudi bez integriteta, koji se iz poltrona u Vašoj kancelariji naglo transformišu u neotesane grubijane koji sebi podređene tretiraju na ivici mobinga, čim iz te kancelarije izađu. Ovo Vam iskreno govorim, u najboljoj nameri, poučen ličnim iskustvom.

Neću se osvrtati na sadržaj neotesanog teksta koje je potpisao Vaš činovnik, za koji ste svesni da obiluje neistinama. Ja znam da Vi intimno cenite moj rad na mestu ministra spoljnih poslova Srbije - niste se snebivali da mi to otvoreno kažete, i to pred svedocima, u mom kabinetu predsednika Generalne skupštine UN 2013. godine u Njujorku. Zahvalan sam Vam na tome, kao i na Vašem glasu prilikom odlučivanja Vlade Srbije o mojoj kandidaturi za Generalnog sekretara UN 2016. godine. Uprkos tome što smo u različitim taborima, poštovanje je uzajamno.

Pred Vama je mnogo ozbiljnog posla ukoliko želite da pod Vašim rukovodstvom Ministarstvo spoljnih poslova postane više od puke međunarodne logističke platforme Vašeg predsednika i njegove partije. Koliko god im bili lično odani, to sebi ne smete da dozvolite, zarad očuvanja dostojanstva struke, kao i individualnog traga koji svaki ministar ostavlja u istoriji srpske diplomatije.
Dozvolite da Vam, s tim u vezi, skrenem pažnju na jedan gorući problem, čije je rešavanje preduslov da budete uspešni na Vašoj dužnosti. Naime, prilično je teško unapređivati bilateralne odnose ili sprovoditi bilo kakvu robusnu diplomatsku akciju u situaciji kad imate nepopunjene čak 26 pozicija šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u svetu, uključujući ambasade u Pekingu, Zagrebu, Tokiju, Skoplju, Seulu, Tirani, Pragu, Tel Avivu (ili možda Jerusalimu, oprostićete mi ako grešim)... Isto tako i konzulate u Njujorku, Cirihu, Štutgartu, Sidneju... U političkom smislu, još problematičnije je upražnjeno mesto pomoćnika ministra za EU, što je bar na rečima i dalje strateški prioritet Vaše vlade. Pokušajte da se oduprete pritiscima da ova mesta popunite partijskim poslušnicima i preletačima - isuviše je takvih, na žalost, u Vašim redovima.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, razumem da su Vam ruke u velikoj meri vezane “Vašingtonskim sporazumom”, čijom se tačkom 15. Srbija u narednih godinu dana obavezala na “uzdržavanje od formalnog ili neformalnog zahteva bilo kojoj naciji ili međunarodnoj organizaciji da ne prizna Kosovo (Prištinu) kao nezavisnu državu”. Zauzvrat, prištinske vlasti su pristale samo na jednogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama - ali ne i na lobiranje za bilateralna priznanja i uspostavljanje diplomatskih odnosa. Da li je Vaš predsednik u Vašingtonu na to pristao svesno, ili je po sredi grub previd srpske delegacije koja u svom sastavu nije imala nijednog profesionalnog diplomatu, verovatno nikada nećemo saznati.
Kako god, spoljna politika je u današnjem globalizovanom svetu jedna od najvažnijih alatki napretka i odbrane nacionalnih interesa, pogotovo za države naše veličine. Nadam se da ćete se složiti sa mnom da je nesporan interes javnosti da u vezi sa njom bude adekvatno informisana.

Stoga Vas pozivam da o spoljnoj politici Srbije i odnosima u svetu ukrstimo mišljenja i stavove na Javnom servisu RTS, i pokažemo građanima da je u Srbiji moguće voditi civilizovani i argumentovani dijalog između dva kredibilna učesnika koji se, uprkos oštro suprotstavljenim stavovima, međusobno uvažavaju.

Uprkos tome što sam na čelu političke stranke koja po veličini u ovom trenutku značajno zaostaje za Vašom, verujem da me moja biografija kvalifikuje za to da Vam budem sagovornik na temu međunarodnih odnosa, i da nemate razloga da jedan takav razgovor izbegnete.

Kao što Vam je poznato, ja nisam u prilici da utičem na uredništvo RTS-a u smislu organizovanja tog duela, no, verujem da Vi imate kapacitet da se za to izborite. Radujem se tome, kao i većina građana Srbije - rekao je u otvorenom pismu Jeremić Selakoviću. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati