Politika

M. Ž.

11. 02. 2021. 06:00 5

SELAKOVIĆ LAŽE I Tramp i Bajden pisali isto Vučiću: Priznanje Kosova?

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković kazao je da je navodno Ambasada SAD u Srbiji napravila "neobičnu grešku", pošto je poistovetila čestitku bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i sadašnjeg Džoa Bajdena povodom Dana državnosti Srbije. Selaković je naveo da Tramp nije tražio od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, što nije tačno. On je u čestitki povodom Sretenja 2019. godine kazao "uzajamno priznanje Kosova i Srbije treba da bude centralni element u trajnoj normalizaciji odnosa".

- Normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kako ju je video predsednik Donald Tramp u svojoj prošlogodišnjoj čestitki, i pitanje takozvanog uzajamnog priznanja koje pominje predsednik Bajden ni formalno-pravno, a ni materijalno ne znače isto, pa čak ni približno isto - navodi se u pisanoj izjavi Selakovića.

Ministar spoljnih poslova Srbije je govorio o prošloj godini, pokušavši da na taj način zamaskira ono što je traženo od Srbije, a slučajno ili ne, nije naveo da je godinu dana ranije, odnosno 2019. Tramp tražio međusobno priznanje dve države, istim rečnikom kojim se i Bajden obratio Vučiću povodom ovogodišnjeg Dana državnosti.

To je na svom sajtu objasnila i Ambasada SAD. Navodi se da Bajdenovim obraćanjem nije prvi put poslata poruka koja potvrđuje buduće rešenje kosovskog problema kroz međusobno priznanje Srbije i Kosova i da je Tramp to zatražio 2019, godine, što je jasno navedeno.

Selaković je, međutim, govorio o prošlogodišnjoj čestitki, ali je propustio da kaže šta je Tramp tražio godinu dana ranije.

On je dodao da ne samo da Tramp nije insistirao na takozvanom uzajamnom priznanju Beograda i Prištine već je "bio sklon da se zajedno sa Srbijom, upusti u traganje za inovativnim rešenjima koja bi istinski stabilizovala region", o čemu, naravno, nije bilo reči, bar ne u čestitki povodom Dana državnosti.

Šta su zaista napisali Bajden i Tramp u čestitkama?

- U ime američkog naroda upućujem iskrene čestitke Vama i Vašim sugrađanima povodom Dana državnosti Srbije 15. februara. Imajući u vidu 140 godina partnerstva između naših dveju zemalja, Sjedinjene Države ostaju trajno posvećene unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti - naveo je Bajden i dodao:

- I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje - istakao je Bajden.

Trampova čestitka iz 2019. godine bila je skoro identična.

- Sjеdinjеnе Državе ostaju nеpokolеbljivе u svojoj podršci Vašoj posvеćеnosti da produbitе rеgionalnu saradnju, a naročito Vašim zalaganjima ka normalizaciji odnosa sa Kosovom. Dok jе na stranama da postignu dogovor koji obе mogu da podržе, smatramo da bi uzajamno priznanjе trеbalo da budе cеntralni еlеmеnt trajnе normalizacijе odnosa - istakao je tada Tramp, uz dodatak da bi takav "istorijski dogovor", sa uzajamnim priznanjеm u svojoj suštini izgradio put za ciljеvе еvrointеgracijе Srbijе i еkonomski rast.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati