Politika

[ Izvor: Beta ]

27. 01. 2021. 09:00 6

Dačić: Fajon navija za opoziciju

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon sama sebe diskreditovala za učestvovanje u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

Dačić je gostujući na televiziji Hepi ocenio da evroposlanica Fajon „navija za deo opozicije“ u Srbiji u kom je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

- Oni treba da potpomognu taj dijalog, a ne da se stavljaju na nečiju stranu. Izgubili su neku vrstu objektivnosti - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, EU međustranački dijalog treba da bude potpomogne i upitao „kako neko može da smatra da je Fajon objektivna“.

 

Dačić je ponovio da je dogovorio za iduću nedelju telefonski razgovor sa predstavnikom EU Dejvidom Mekalisterom.

Fajon je izjavila da joj je Mekalister preneo da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel, jer Evropska unija ima jasna interna pravila o predstavljanju.

„Opozicija nije uputila zahtev za dijalog“

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je zakon o izborima, protiv koga se, kako je rekao sada „bune“ predstavnici opozicije u Srbiji, donet nakon promena 5. oktobra 2000. i da od tada nije menjan, osim što je izborni cenzus smanjen sa pet na tri odsto.

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) rekao je da se predstavnici opozicije bune zbog smanjenja izbornog cenzusa, a da je to bio osnovni zahtev opozicije u vreme vladavine prvog predsednika SPS Slobodana Miloševića.

Dačić je rekao i da se niko od predstavnika opozicije, koji u medijima najavljuju da traže dijalog o menjanju izbornih uslova, nije predsedniku Narodne skupštine obratio s takvim zahtevom.

- Ako postoje problemi treba konkretno da se razgovara. Od političkih stranaka nisam dobio nikakav predlog, dobio sam poziv od Cesida i CRTA koji su tražili da ih primim da razgovaramo o tome, da predoče šta oni misle. Nisam ih još primio, a od stranaka niko se nije javio - rekao je Dačić.

 

On je ocenio da „cela ta priča treba da se uvede u normalan dijalog“, ali da treba da se zna „šta hoćemo, ko će u tome svemu učestvovati“.

- Ima onih koji ne žele (da učestvuju u dijalogu), ima i nekih stranaka koje nisu zadovoljne Tanjom Fajon, to su predstavnici vladajuće koalicije, računajući i moju. Možemo da razgovaramo, ali ne jezikom ucena. Njima je jezik ucena ili bojkot izbora, ili organizovanje demonstracija - kazao je Dačić.

Povodom pojedinačnih zahteva opozicije da se razdvoje parlamentarni od lokalnih i predsedničkih izbora, kao i da na svima njima ne može da bude nosilac liste neko ko na tim izborima ne učestvuje, Dačić je rekao da su ti zahtevi još uvek neslužbeni.

Dodao je da su u prethodnom periodu na način protiv koga se sada bune „svi bili nosioci izbornih lista, i Milošević, i Šešelj, i Vojislav Koštunica i Boris Tadić“. On je rekao da se zalaže za to da „ne može na svakoj listi da stoji Aleksandar Vučić ili Ivica Dačić“, na izborima na kojima nisu kandidati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati