Politika

[ Izvor: N1 ]

16. 01. 2021. 13:58 2

"Vučić i Beograd drže zarobljen proces za ubistvo Ivanovića"

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković ocenila je da će napredak u pocesu protiv osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića biti postignut kada sudu u Prištini budu isporučeni Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić. Ona smatra da Vučić neće više biti potreban međunarodnoj zajednici i da će ona vršiti pritisak da se to i učini. Istakla je i da opozicija u Beogradu mora da zahteva od Vučića da isporuči osumnjičene da bi mogli da budu saslušani i da se podigne optužnica. Međunarodna zajednica ima snimak ubistva, tvrdi Trajković.

Trajković je za N1 rekla da prema kosovskom pravosuđu ne može bez saslušanja osumnjičenih da se uđe u regularni proces protiv njih i podigne optužnica. „Taj proces drži zarobljen Beograd i Vučić“, kaže.

Ona je istakla da razume sina Ivanovića Nikolu kad kaže da je ubistvom Olivera Mitrovica zapala u crni vilajet, ali da ona smatra da se to dogodilo ranije, kada je uhapšen lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“.

- Suština svega jeste da onog trenutka kada su Vučić i Tači sa Keti Ešton u Briselu dogovorili da proces protiv Olivera počne, tog trenutka i nakon hapšenja, najverovatnije uz veliko obećanje Vučića će on kao nova nada postaviti temelje za defacto nezavisnost Kosova kroz nešto što predviđa integraciju severa Kosova u kosovski sistem, kao velikoj nadi i uz velika očekivanja svih njih, dali su mu mogućnost da se obračuna sa svim Srbima koji bili protivnici tog projekta, i kao pobednika demokratskih snaga koje su do tog trenutka držale nogu u vrata stvaranju ambijentu nezavisnog Kosova - rekla je Trajković.

U tom smislu, Vučić je, kaže imao mogućnost da organizuje sve šta hoće.

- S obzirom na to da nisu mogli da Olivera kontrolišu i bojali su se njegove moći da organizuje Srbe, a bili su već izbori u Severnoj Mitrovici, doneli su odluku da ga uhapse i od tog dana je prolazio kroz težak period života - hapšenje u Prištini, nasrtaji fizički na njega od strane Albanaca u zatvoru…Jednog intelektualca čoveka su zatvorili sa optužbom koja je bila zaista teška. Ja bih kazala da su u organizovanju hapšenja učestvovali svi - i predsednik Srbije i Tači i međunarodna zajednica, iako je bilo intervencija iz značajnih zemalja međunarodne zajednice - istakla je Trajković.

Ocenila je da, osim uklanjanja Olivera fizički, nije bilo drugog rešenja „jer drugačije nisu mogli da spreče da radi na nečemu što je organizacija Srba i pružanje jedinstvenog i autentičnog odgovora na ono što se nažalost pripremalo“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati