Politika

[ Izvor: Beta ]

08. 01. 2021. 20:14 4

"Vlast da javno kaže da je protiv članstva KiM u UN"

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić pozvao je vlast da jasno i javno saopšti da Srbija odbija ideju o članstvu Prištine u UN, odnosno o faktičkom priznavanju Kosova kao nezavisne države, jer će se tek tada otvoriti prostor za realne razgovore o normalizaciji životnih prilika na Kosovu i Metohiji i drugde u regionu.

- Tada će biti moguće pregovarati o životnim pitanjima, poput imovine, saradnje u ekonomiji, zdravstvu i nauci, kao i o očuvanju ugrožene srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji - rekao je Jeremić Televiziji srpske dijaspore, prenela je danas njegova stranka.

Jeremić je istakao da vlast Srbije, međutim, u poslednjih osam i po godina delu međunarodne zajednice šalje signale da je spremna da postigne "istorijski kompromis" koji bi podrazumevao "stolicu" za Kosovo u UN.

- Ako stalno šalju takvu poruku, zašto bi Albanci pregovarali o bilo čemu ispod onoga što srpska strana nagoveštava da je sprema da učini? Vlast u Beogradu to radi jer zauzvrat traži da međunarodna zajednica toleriše njeno ponašanje u Srbiji - procenio je Jeremić.

Govoreći o promeni vlasti, Jeremić je rekao da je "jedinstven opozicioni front" uslov za to, ali da je formiranje takvog fronta poslednji korak, jer je pre toga neophodno da opozicione stranke uspostave jaku stranačku infrastrukturu i da dopru do građana u celoj Srbiji.

- Za to su neophodni ideologija, program i ljudi. Ko to nema, teško će ubediti građane da skrenu pogled sa onoga što im se servira na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i da razmisle o nečemu drugom. Ako ne možete da odgovorite na pitanja šta je vaša politika po pitanju Kosova i Metohije, odlaska mladih iz Srbije, zdravstva, obrazovanja i identiteta, onda vas narod neće slušati - rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Narodna stranka na desnom centru, poput Hrišćansko-demokrartske unije (CDU), liberalno-konzervativne partije koja je u vladajućoj koaliciji kancelarke Angele Merkel u Nemačkoj.

- Narodna stranka se zalaže za ozbiljan pristup nacionalnim pitanjima i smatra da je srpski narod jedan i nedeljiv gde god živeo. Takođe, zalažemo se za domaće privredno preduzetništvo i vladavinu prava, i strogo se protivimo direktnom ili indirektnom priznanju Kosova i Metohije kao nezavisne države.

Jeremić je dodao da je dijaspora jedna od najvažnijih oblasti u programu Narodne stranke i da bi "država trebalo da jednako tretira svakoga ko se oseća Srbinom, gde god na svetu živeo", i da bi dijaspora trebalo da ima određen broj garantovanih mandata u Skupštini Srbije.

- Izborno pravo mora biti garantovano svima s pasošem Srbije, gde god živeli, i svima mora biti omogućeno da glasaju jednako lako kao u... bilo kojem mestu u Srbiji - rekao je Jeremić i zaključio:

- Jednostavno je organizovati glasanje dijaspore poštom ili elektronskim putem, ali vlast to odbija da učini jer ti ljudi nisu ucenjeni poslom, nisu bombardovani režimskom propagandom i jer su u zemljama u kojima žive videli kako država može da se uredi. Oni nisu prirodni glasači vlasti i zato ih vlast onemogućava da glasaju - zaključio je Jeremić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati