Politika

Direktno.rs

05. 01. 2021. 15:16 0

"Ne može 250 nelegalno izabranih lica da menja Ustav"

"Pokret za preokret ocenjuje da je nedopustiva bilo kakva promena Ustava od strane nelegalne i nelegitimne Narodne skupštine, pogotovu ona koja se tiče pravosuđa, kao trećeg trećeg stuba vlasti. Ne može 250 fizičkih lica koja se predstavljju kao poslanici, a na to mesto su došli mimo ustavnog načela o slobodnim izborima, da menja Ustav Republike Srbije", navodi se u saopštenju Pokreta za preokret.

U saopštenju, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Pokret za preokret se potpisujući Sporazum sa narodom obavezao da će nakon smene ovog režima zalagati za preispitanje sve odluke koje bi bile u suprotnosti sa nacionalnim interesima Srbije. Promena Ustava na ovaj način, ali i po sadržini, jeste u suprotnosti sa nacionalnim interesima.

Sudstvo se predloženim izmenama Ustava ne depolitizuje jer način izbora nesudijskog dela Vrhovnog saveta sudstva od strane Skupštine "cementira" politizaciju sudstva. Na perfidan način politički uticaj iz Skupštine, kroz neparan broj članova VSS, premešta se u ovo telo. To se odnosi i na mogućnost raspuštanja VSS. Sporna je i uloga Pravosudne akademije, koja je u raljama režima i poprima obrise poluprivatizovane ustanove. Predloženim izmenama Ustava Pravosudna akademija definisana je kao jedini kao jedini način ulaska u pravosuđe.

Osim toga ne postoji "pravni leka" za sudije protiv odluka VSS.

Pokret za preokret podržava zahteve Društva sudija, ali smatra da nikakvih promena Ustava ne može da bude dok ne budu održani slobodni i pošteni izbori i dok Narodnoj skupštini ne bude vraćena legalnost i legitimitet", zaključuje se u saopštenju Pokreta za preokret.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati