Politika

[ Izvor: Beta ]

04. 12. 2020. 17:01 1

"Varheji žmuri kada se priča o Srbiji zbog veza sa Mađarskom"

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji spreman je da "zažmuri" kada govori o Srbiji zbog bliskih veza Srbije i Mađarske u energetskom sektoru, piše briselski Politiko uz ocenu da Varheji više mari za interese Mađarske nego Evropske unije u celini.

Kako prenosi portal Juropian vestern Balkans (European Western Balkans - EWB), Varhejiju se zamera i to što je bio previše blag prema Sofiji i bugarskom vetu na pokretanje pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom.

- Neke diplomate optužuju Varhejija da je previše mekan prema Sofiji, ali većina kaže da je glavni problem taj što Evropska narodna partija (EPP) nije bila dovoljno oštra prema bugarskom lideru Bojku Borisovu - navodi Politiko.

Kao uspehe komesara za proširenje Politiko je naveo vidljivost u trenutku kada je Evropska komisija predložila Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan od 3,3 milijarde evra, ali i pokretanje nove metodologije, iako kako su naveli, postoji spor medju diplomatama koliko je Varhelji za to zaslužan.

 

Politiko zaključuje da će se Varhejiju na kraju suditi prema tome da li će se potencijalne nove zemlje članice EU, uključujući zemlje koje već vode pregovore poput Srbije i Crne Gore, približiti EU dok traje njegov mandat.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati