Politika

[ Izvor: Beta ]

03. 12. 2020. 05:57 2

Fondacija Ćuruvija: Stop progonu neistomišljenika

Fondacija "Slavko Ćuruvija" pozvala je poslanike Skupštine Srbije da prekinu orkestrirano targetiranje i verbalni linč neistomišljenika vladajućeg režima i upozorila da obračuni sa neistomišljenicima mogu da budu uvod u fizičke napade.

Fondacija ocenjuje da se "ponašanje u parlamentu otrglo svakoj kontroli", zbog čega je pozvala predstavnički dom na "odgovorno ponašanje i držanje dostojno funkcije koju obavlja".

- Svako drugačije ponašanje ne možemo da tumačimo drugačije do svesnog guranja gradjana Srbije u dalju polarizaciju i sukobe navodi se u saopštenju fondacije Slavko Ćuruvija.

Slavko Ćuruvija fondacija ocenila je da je novi saziv parlamenta, koji skoro u potpunosti čine stranke na vlasti, zamenio ulogu Skupštine kao nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti "ulogom teške mašinerije u obračunu sa svima koji se usudjuju da iskažu različito mišljenje".

- Zgroženi smo svakodnevnim zloupotrebama skupštinske govornice, putem koje se lansiraju besprizorni napadi na svakoga ko ne pripada korpusu stranaka na vlasti i njihovih satelita: od opozicionih lidera, preko nezavisnih regulatornih tela, organizacija civilnog društva i uglednih umetnika, sve do lekara i novinara - navodi se u saopštenju.

Iz te Fondacije izrazili su bojazan da bi u duboko polarizovanom društvu, zatrovanom dugogodišnjim negovanjem agresije u javnom diskursu, ovakve poruke iz parlamenta mogle da predstavljaju uvod u direktne fizičke obračune sa neistomišljenicima.

- Podsećamo poslanike da napade i pretnje nezavisnim novinarima poslednjih meseci beležimo skoro jednom nedeljno - navodi se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati