Politika

[ Izvor: Beta ]

27. 10. 2020. 18:44 2

Dačić: SPS nije predstavnik Rusije u Srbiji

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da njegova Socijalistička partija Srbije (SPS) nije predstavnik Rusije u Srbiji, a rekao je i da se danas otkazana poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu nije mogla tumačiti kao podrška toj stranci.

Povodom toga što je Lavrov u četvrtak trebalo da održi govor u Skupštini Srbije, Dačić je u emisiji "Pravi ugao" Radio televizije Vojvodine rekao da bi to bio izraz poštovanja prema Skupštini, a ne "ruska usluga" njemu i SPS.

- To (govor u Skupštini) je deo protokola i zajednički plan Lavrova i Vučića, predsednika Srbije - kazao je Dačić.

On je naveo da je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko prvi strani zvaničnik s kojim se sastao po svom izboru na novu funkciju jer mu se Bocan-Harčenko "prvi obratio" i "tražio da dođe, da mu preda čestitku Lavrova i da najavi njegovu posetu Skupštini".

- Bocan-Harčenko me nije pitao da li to što više nisam šef diplomatije i što funkcioner SPS Aleksandar Antić više nije ministar energetike, znači da se Srbija udaljava od Rusije - rekao je lider SPS.

Dačić je dodao da se posle izbora za predsednika Skupštine "prvo čuo s turskim ministrom spoljnih poslova".

Dvodnevna poseta Lavrova Beogradu otkazana je danas. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je Lavrov otišao u izolaciju jer je od korona virusa obolela osoba s kojom je bio u kontaktu i da je zbog toga odložio sve posete.

Dačić je negirao da je premeštanjem na mesto predsednika Skupštine Srbije "kažnjen" zbog toga što se borio za povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i odbacio ideju da Srbija vodi novu politiku prema rešavanju kosovskog pitanja.

Povodom izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borela da Srbija i Kosovo što pre treba da postignu sporazum o normalizaciji odnosa, Dačić je rekao da to "nije moguće onako kako EU zamišlja".

- Borbe i bitke su pred Srbijom, ne samo oko Kosova, nego i oko pregovora sa EU, u svetlu različitih odnosa u svetu posle predsedničkih izbora u SAD, odnosa sa Rusijom i Kinom - procenio je Dačić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati