Politika

Direktno.rs

21. 10. 2020. 14:01 2

IVICA DAČIĆ Od najbližeg Slobinog saradnika do NAJEVROPLJANINA!

Mislim da je važno da on kao iskusni političar rukovodi svima, posebno da razumemo sve ove promene na srpskoj političkoj sceni, kroz antivaksere, anti koronere, odakle tolika mržnja prema migrantima, biće mnogo posla za njega - rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, otkrivajući srpskoj javnosti da je mesto predsednika Skupštine namenio lideru socijalista i doskorašnjem ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću.

A ko je zapravo Ivica Dačić? 

Predsednik Socijalističke partije socijalista je neko ko je na državnim funkcijama još od 2000. godine, kada je u Prelaznoj Vladi Republike Srbije bio ministar za informisanje. Ova njegova funkcija potrajala je do januara 2001. godine. 

Od 2000. godine bio je član Odbora za bezbednost i spoljnu politiku oba veća savezne skupštine. Za predsednika beogradskog odbora SPS-a biran je 2000. i 2002. godine. U januaru 2003. godine izabran je za predsednika Glavnog odbora SPS-a. Slobodan Milošević tada je zatražio iz Haga da ga isključe iz stranke, međutim, tri godine kasnije, 2006. godine izabran je za predsednika Socijalističke partije Srbije. 

Od vanrednih parlamentarnih izbora u decembru 2003. bio je poslanik u republičkom parlamentu i predsednik poslaničke grupe SPS-a. Član je Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Bio je predsednički kandidat 2004. godine. U julu 2008. godine podržao je koaliciju Za evropsku Srbiju i stupio na dužnost prvog potpredsednika Vlade Srbije - zamenika predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova. Izabran je za „Najevropljanina“ 2009. godine.

 
Novine su u to vreme pisale da je Dačić uspeo da se od bliskog saradnika Slobodana Miloševića transformiše u evropejca i zauzme bitno mesto u vlasti postmiloševićevske Srbije. Međutim, on je tvrdio da se nije odrekao Slobodana Miloševića. „SPS koji vodim nije se odrekao Miloševića, ali činjenica je da se SPS reformisao“. (Press, 11. 3. 2010. godine)

Posle izbora 2012. godine na kojima je pobedio Tomislav Nikolić, postao je predsednik Vlade, a zadržao je i funkciju ministra unutrašnjih poslova. Jedan je od potpisnika Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. 

U aprilu 2014. izabran za prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova. Tu funkciju je zadržao i nakon izbora u aprilu 2016. i u novoj Vladi Srbije na čijem čelu je, od 29. juna 2017. godine bila Ana Brnabić.

U novoj Vladi, koja ima ograničen rok trajanja, kako je najavio sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Ivica Dačić biće predsednik Skupštine Srbije, i zameniće Maju Gojković. 

Ono što je Dačićevu karijeru, pored političke obeležilo je i afera „Kofer“. Kada je 11. januara 2006. policija upala u stan tadašnjeg viceguvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića, uhapsila njega i Vladimira Zagrađanina, direktora marketinga SPS i člana Gradskog odbora te stranke pod optužbom da se u torbi, nađenoj pored njih, nalazi mito u iznosu od 100.000 evra, javnost je saznala da je Dačić stan napustio samo 15 minuta ranije. On je, kako je to kasnije objasnio, sa svojim kumom Zagrađaninom “svratio na čašu vina” kod viceguvernera Simića, a izašao je iz stana jer ga je na hitan sastanak pozvao tadašnji generalni sekretar Vlade Dejan Mihajlov.

 

Potvrdio je da poznaje Rodoljuba Radulovića, koji je optužen da je saradnik narko-bosa Darka Šarića, ali je istakao da Radulovića, poznatog i kao Miša Amerika, odnosno Miša Banana, poznaje još od vremena pre nego što se ovaj našao u beloj knjizi organizovanog kriminala. Dačić je naglasio da je poslednji put Radulovića video kada je Srbija osvojila Dejvis kup, pošto je Radulović tada bio predsednik Teniskog saveza Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati