Politika

Direktno.rs [ Izvor: Peščanik.net ]

14. 10. 2020. 09:23 13

Šta je to Biber poručio Vučiću u 10 tačaka

Florijan Biber, profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu, napisao je knjigu "Uspon autoritarizma na Zapadnom Balkanu" i u prologu se u 10 tačaka obratio Aleksandru Vučiću, u kom mu je najpre "čestitao" izbornu pobedu, a onda imao i savete za njega.

1. Kontroliši izbore, ne na dan glasanja, već unapred.

2. Kontroliši medije, pobrini se da bude mnogo različitih glasova i da svi govore isto, i uvek drži uz sebe besnog psa.

3. Govori često o Evropskoj uniji i želji da im se pridružiš, ali neka signali koje im šalješ budu kontradiktorni.

4. Govori o borbi protiv korupcije i reformama. Govori, govori, a ponekad nekoga i zatvori.

5. Rešavaj stare probleme sa susedima, da bi te hvalili, i stvaraj nove probleme, da bi sačuvao popularnost.

6. Biraj što raznovrsnije prijatelje u inostranstvu; nekima ćeš se dopasti zbog onoga što jesi, nekima zbog onoga što tvrdiš da jesi.

7. Svoje glasače zapošljavaj, a one druge otpuštaj.

8. Vladavina prava – tvoja vladavina, tvoje pravo

9. Ne vezuj se za ideologije, od toga će te samo boleti glava.

10. Obećavaj promene i pobrini se da sve ostane isto.

A evo i (skraćenih) objašnjenja, o svakoj od ovih 10 tačaka:

1. Podrazumeva se da moraš pobediti na izborima i osigurati podršku stranaca. Pažljivo biraj kada ćeš ih raspisati: česti vanredni izbori pružaju ti priliku da uhvatiš opoziciju u raskoraku i osvojiš nove glasove u trenutku kada ti je popularnost na vrhuncu. Ako treba, ponudi biračima nešto novca ili im oprosti deo duga za struju. Ima dosta načina da uz nevelika ulaganja dobiješ mnogo glasova. Razmotri i mogućnosti da ponudiš novac da ne glasaju (bar onima koji glasaju za tvog protivnika). Takođe je korisno da predstavnike opozicije prikazuješ kao sumnjive, seksualno devijantne, nelojalne i uopšte problematične osobe.

2. Što se domaćeg terena tiče, za opstanak na vlasti su ti najvažniji mediji. Nisi više njihov vlasnik, kao što su bili tvoji prethodnici. Ali zna se da danas nema mnogo ekonomski nezavisnih medija. Najlakše ćeš ih kontrolisati ako osiguraš da oglašivači kupuju reklamni prostor samo u medijima koji lepo govore o tebi (ne zaboravi, ti si najveći oglašivač u zemlji). Novinari ponekad umeju da budu naporni, a najbolji način da ih dovedeš u red jeste da im tu i tamo zapretiš, nikako ne javno, ali svakako pritisni nekolicinu. Većina će se rado okrenuti samocenzuri.

3. Možda ne razumeš projekat Evropske unije ili ti do njega nije naročito stalo, što je sasvim na mestu, ali pokazivanje želje da se priključiš EU se jednostavno podrazumeva. Bez toga verovatno ne bi ni pobedio na izborima, jer danas svi hoće da uđu u Evropsku uniju. Takođe, ako ne pokazuješ dovoljno podrške za pristup EU, lako bi mogao završiti na političkoj margini, jer ti za formiranje vlade treba njihov blagoslov. Zato pokaži želju da se priključiš, ali budi neodređen i neodlučan u svojim izjavama.

4. Ko se danas zalaže za korupciju? Niko. To znači da nema sigurnije teme za izborne kampanje i svaku drugu prigodu. Bilo bi korisno da se prikažeš kao neustrašivi borac protiv korupcije, a da korumpirane političare predstaviš kao najveće neprijatelje tvoje vlasti. Tako ćeš senku korupcije baciti i na opoziciju. Naravno, ako nisi spreman da tolerišeš izvesnu meru korupcije, teško ćeš opstati na vlasti. Ali svakako gledaj da u toj borbi tu i tamo ostvariš poneki uspeh, da nekoga uhapsiš i pošalješ pred sud. Ne zaboravi da je hapšenje uvek važnije od presude. Uhapsi i ponekog od svojih. Tako ćeš izgledati ozbiljnije. Od koristi su i medijski izveštaji o skromnom životnom stilu, a u prijavljivanju imovine dozvoli sebi malo kreativne slobode.

5. Evropska unija i stranci vole kada se lepo slažeš sa komšijama, pa ne bi bilo loše da odvojiš malo vremena da ih posetiš, ne samo zato što imaju bolje hotele na moru. Ništa nije bolje za podizanje popularnosti u zemlji od pljuvanja po susedima.

6. Evropska unija je tvoj najveći investitor, donator i najbolja šansa za budućnost, ali nemoj se zbog toga ograničavati na EU. Ako malo flertuješ sa drugima, predstavnici EU će biti ljubomorni, pa će ti pokloniti više pažnje. Takođe, tako ćeš pokazati da si svoj čovek. Ne zaboravi da ima investitora i donatora koji ne postavljaju tako mnogo uslova kao Evropska unija. Deo tih sredstava možeš iskoristiti da platiš za političke usluge u zemlji. Ipak, ne zaboravi da uvek postoji mogućnost da oni koriste tebe, pa se nemoj iznenaditi ako jednog dana izgube interesovanje i zaborave te.

7. Najsigurniji način da ostaneš na vlasti jeste da svojim glasačima daš posao. Na raspolaganju ti je veliki broj radnih mesta, od eksperata do kuvara. Kada svi shvate da je članstvo u tvojoj partiji glavni kriterijum za dobijanje posla, to će tebi i stranci doneti mnogo podrške i glasova. Službenici u javnom sektoru će ti osigurati hiljade glasova samo da bi sačuvali radno mesto. Protivnike otpuštaj, kako u državnoj upravi tako i u privatnom sektoru (ipak si ti onaj koji kontroliše tokove novca u zemlji). Ako to nije moguće, otpuštaj im očeve, majke, sestre, braću. Ima mnogo načina da ih nateraš da dobro razmisle kako će govoriti o tebi.

8. Stranci stalno govore o vladavini prava. Što se toga tiče, dragi balkanski kneže, preporučujem ti da spremiš dobru zalihu akcionih planova i strategija. Demonstrante možeš kažnjavati visokim novčanim kaznama zbog ometanja saobraćaja, a ima i drugih korisnih propisa kojima ćeš ih podsećati da je pravo iz vladavine prava samo tvoje pravo.

9. Nemoj se hvatati za jasno definisane ideologije, jer tako se vezuješ za stavove koji će ti kasnije praviti probleme. Koncentriši se na najšire postavljene ciljeve, kao što su Evropa, sloboda, prosperitet, i kloni se previše konkretnih ambicija.

10. Svi traže promene. Tvoji glasači su u stanju ekonomske krize proveli 28 od poslednjih 35 godina i sada žele promene nabolje. Zato im nemoj govoriti da će sve ostati isto, nego im naslikaj sliku neke lepše budućnosti. Promene su rizične. Zato sve ostavi kako jeste, jer promene je lako obećavati, ali u stvarnom životu to je samo nepotreban rizik. Vodi svoj kabinet kao da je izborni štab. Tako ćeš uvek ostavljati utisak energičnog političara i bićeš spreman za vanredne izbore u svakom trenutku. Izgledaćeš čak kao da si u opoziciji, iako to odavno više nisi.

Florijan Biber, profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati