Politika

[ Izvor: Beta ]

07. 10. 2020. 13:34 0

"Bačena godina, EK sumnja u evropski put Srbije"

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da je ključni nalaz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, objavljenog u utorak, da je ona "pred suspenzijom evrointegracija", te je na predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "da izabere li će nastaviti put ka Evropskoj uniji".

- Još jedna godina je bačena što se tiče evrointegracija, a to znači i ona prethodna, 2018. Vidi se da EK sumnja u stvarnu opredeljenost Srbija za EU. Druga stvar je da je Srbija pred suspenzijom evrointegracija. To su dva ključna nalaza - kazao je Lutovac ispred zgrade Predsedništva u Beogradu.

Lutovac je rekao da će se Srbija suočiti sa suspenzijom ako ne napravi iskorake u vladavidni prava - ka nezavisnom sudstvu i u borbi protiv korupcije, ali i u normalizaciji odnosa s Prištinom.

- EK neće u ovom trentuku obustaviti pregovore, ali ne znači da to neće uraditi u nekom trenutku ako ne bude pomaka - rekao je Lutovac.

Naglasio je da je potrebno da vlasti u Beogradu "promene retoriku" prema EU i pristupnim pregovorima i ukazao da evropski predstavnici u medijima naklonjenim vlastima uočavaju "antievropsku" retoriku.

- Svedoci smo da EK saopštava neprijatne stvari o Srbiji, a izveštaj se ne tiče samo spoljne politike i odnosima prema EU, nego i o suštinskim odnosima unutar Srbije. Poslednja dva izveštaja sadrže oštru analizu upakovanu u diplomatski jezik. Taj jezik ne sakriva suštinu.

Naveo je da se u izveštaju napominje da nema napretka ni u jednoj ključnoj oblasti, da je "ograničen domet" u napretku, a ako se to "prevede" - rekao je Lutovac - to znači da Srbija "duboko zaostaje u procesu evrointegracija".

- U izveštaju se upozorava da Aleksandar Vučić bira parlament, vladu, sve gradonačelnike i predsednike opština, a pokušao je da sebi izabere i opoziciju - kazao je Lutovac.

Zahtev Vučića za osnivanje ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, Lutovac je ocenio kao reakciju na izveštaj EK, kojom bi trebalo da se napravi "neki formalni iskorak", te da ga treba posmatrati u tom kontekstu.

Rekao je da došlo do kritika i zbog neuskladjivanja spoljne politike Srbije sa EU, zbog oštre retorike prema EU tokom epidemije.

Lutovac je naglasio je da je stav DS da Srbija mora da ima samo "jedan spoljnopolitički stub": EU i da u tome Srbija mora da bude jasna i nedvosmislena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati