Politika

29. 09. 2020. 15:51 0

Stefanović: Šta stoji u tajnom ugovoru o Moravskom koridoru?

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović obratio se otvorenim pismom ambasadorki Velike Britanije u Srbiji Šian MekLeod i zaražio je od nje da pomogne u pronalaženju pune istine o aranžmanu između Vlade Srbije i Agencije Ujedinjenog kraljevstva za finansiranje izvoza (UKEF), budući da je naveo da veruje da je potpisan tajni ugovor prilikom kreditiranja izgradnje Moravskog koridora.

Otvoreno pismo Borka Stefanovića prenosimo u celosti:

"Vaša ekselencijo,

Pišem Vam sa namerom da nam pomognete u pronalaženju informacija i pune istine vezano za arnžman između Vlade Srbije i UKEF (agencija Ujedinjenog kraljevstva za finansiranje izvoza).

Verujemo da je UKEF, kao britanska Vladina agencija, zaključilo tajni ugovor (za našu javnost) sa Vladom Srbije za kreditiranje izgradnje auto-puta koji povezuje Kruševac i Kraljevo sa postojećim auto-putevima u Srbiji. Ovaj projekat je poznat kao Moravski koridor. Ne postoje javno dostupni podaci oko ovog aranžmana i kredita za izgradnju i građani Srbije nemaju saznanja oko iznosa novca obezbeđenog za ovaj projekat, niti o visini kamata predviđenih za finansiranje izgradnje Moravskog koridora u Srbiji.

Uvereni smo da transparentnost jeste glavni cilj povezan sa bilo kojim poslom trošenja javnog novca i da naš narod ima pravo da zna Koliko novca će morati da plati u godinama koje dolaze UKEF agenciji i koja je ukupna suma obezbeđena za izgradnju Moravskog koridora.

Ekselencijo,

Moja je dužnost da Vas obavestim da smo pokušali da obezbedimo bilo kakvu informaciju vezanu za ovaj finansijski aranžman između UKEF i Vlade Srbije, ali bez uspeha. Detalji ovog dogovora su umotani u tajnovitost i mrak, bez bilo kakvog opravdanog razloga. Verujemo da spomenuti finansijski aranžman između UKEF i Vlade Srbije mora biti otvoren za javno istraživanje, uvid i potpuno transparentan. Ne postoji ništa u vezi ovog kreditiranja i obezbeđivanja finansijske kreditne potpore izgradnji Moravskog koridora što mora biti sakriveno, posebno jer je UKEF javna agencija, pod javnom i državnom kontrolom Ujedinjenog kraljevstva, koja se finansira od strane britanskih poreskih obveznika. Mi u Srbiji takođe verujemo da je javno finansiranje, budžetiranje, kreditiranje i pravljenje aranžmana sa stranim Vladama kojima se dodatno kreditno opterećuju naši građani, stvar koja mora imati svoju otvorenost za procenu javnosti, kao i da naša javnost mora znati za detalje aranžmana, kao uostalom i britanska javnost.

Zbog toga, mi kao najprominentnija opoziciona partija u Srbiji, sa jasnim namerama da dalje jačamo veze između Ujedinjenog kraljevstva i Srbije, kao i da približimo naše društvo punoj i operativnoj demokratiji i članstvu u Evropskoj uniji, tražimo odgovor o finansijskom aranžmanu između UKEF i Vlade Srbije vezano za projektovanje, izgradnju, finansiranje i visinu kamatnih stopa Moravskog koridora.
Pogotovo ističemo nejasnoću oko finansiranja izvoza UKEF, što je primarna funkcija ove britanske vladine agencija, sa izgradnjom auto-puta Moravski koridor od strane američko-turskog konzorcijuma i u kakvoj je vezi finansiranje britanskog izvoza za izgradnjom ovog puta koji ne vrše britanske firme?

Molimo Vas da nam odgovorite koji je tačno iznos sredstava opredeljen za izgradnju projekta Moravski koridor u Srbiji, a koji je obezbedila britanska vladina agencija UKEF i sa kojim kamatnim stopama? Molimo Vas da nam pomognete da raščistimo ovaj dogovor i aranžman i da dozvolimo tako srspkoj I britanskoj javnosti da imaju pun uvid u detalje finansijskog dogoovora između UKEF I Vlade Srbije", naveo je Borko Stefanović u otvorenom pismu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati