Politika

[ Izvor: Beta ]

28. 09. 2020. 22:52 0

Jeremić: Srbija je Belorusija Balkana

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je Srbija "jednopartijska država u kojoj više nema demokratskog poretka" i uporedio situaciju u Srbiji sa situacijom u Belorusiji.

- Srbija je danas u očima demokratskog sveta balkanska Belorusija. Mi smo, nažalost, jednopartijska država, i to nije preterivanje. SNS je, po broju članova, verovali ili ne, najveća stranka u Evropi - rekao je Jeremić u diskusiji "Doprinos privatnog sektora održivom razvoju u EU i državama kandidatima za članstvo u EU u jugoistočnoj Evropi".

Kako se navodi u saopštenju te stranke, Jeremić je rekao da međunarodno priznate organizacije koje prate stanje demokratije širom sveta, Srbiju više ne svrstavaju u države sa demokratskim poretkom i podsetio da je "Fridom haus" Srbiju svrstao u red "delimično slobodnih država" i označio je kao "hibridni režim", prvi put od 2000. godine i okončanja vlasti Slobodana Miloševića.

On je dodao da stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima 730.000 članova, što znači da je svaki deseti stanovnik Srbije sa pravom glasa član te partije, a da je na drugom mestu u Evropi nemački CDU kancelarke Angele Merkel, koji ima oko 400.000 članova.

Prema njegovim rečima, u Srbiji vlast kontroliše sve, kao i privatni sektor, i ocenio da sa takvom vlašću ne postoji "ni najmanja mogućnost da do 2030. godine dostigne ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija", čije bi ispunjenje značilo dobrobit za sve građane.

- Nadu bi moglo da predstavlja angažovanje investitora iz Evropske unije, SAD i Kine - tako što bi u Srbiji poslovali u skladu sa dostizanjem ciljeva održivog razvoja, dakle u skladu sa opštim normama koje se podrazumevaju u njihovim domaćim jurisdikcijama. Spoljni diplomatski uticaj na poboljšanje pravila poslovanja u Srbiji bi takodje mogao biti od pomoći.

Diskusija je održana video konferencijskom vezom, a organizovao je prestižni američki Centar "Kozmetski", u saradnji sa Univerzitetom Teksas u Ostinu.

Pored Jeremića, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, na konferenciji o situaciji na Zapadnom Balkanu učestvovali su i predstavnici UN, profesori univerziteta u Bostonu i Atini, kao i ambasadorka Crne Gore u UN Milica Pejanović Đurišić, ambasador Hrvatske u SAD Pjer Šimunović, kao i gradonačelnik Tirane Erion Veliaj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati