Politika

Direktno.rs

28. 09. 2020. 22:39 0

"SNS uvela Srbiju u autokratiju, jasno da nema demokratije"

"Pre samo deset godina nalazili smo se u društvu Slovenije, Češke i SAD, a sada smo i društvu Haitija, Gvineje Bisao i Avganistana. Ovaj režim je Srbiju iz liberalne demokratije doveo u autokratiju. U Srbiji, dakle, nema demokratije i to je sada već svima jasno, o tome govore svi relevantni međunarodni izveštaji. I zato je borba za normalne izborne uslove srž svake politike danas", istakao je član Predsedništva SSP Ljuban Panić.

Ljuban Panić, član Predsedništva Stranke slobode i pravde, ukazao je na "Izveštaj iz senke" koji se bavi stanjem demokratije u Srbiji, čiji su autori Centar savremene politike i Evropski Zapadni Balkan. Ovaj izveštaj se bavi pritiscima na nevladin sektor, izveštavanjem medija, skrivanjem činjenica i brojnim drugim anomalijama u nasem društvu, i postavlja pitanje da li se Srbija udaljava od Evropske unije, posebno apostrofirajući činjenicu da Vlada već godinu dana nema šefa pregovaračkog tima za pridruživanje EU.

Pored ovog, Panić je ukazao na još dva izveštaja o stanju demokratije u Srbiji. Prvi, čiji je autor "Vi dem", institut iz Geteborga, konstatuje da je Srbija u grupi od 10 zemalja u kojima je došlo do opadanja demokratije:

- Pre samo deset godina nalazili smo se u društvu Slovenije, Češke i SAD, a sada smo i društvu Haitija, Gvineje Bisao i Avganistana. Ovaj režim je Srbiju iz liberalne demokratije doveo u autokratiju - rekao je Ljuban Panić.

Poslednji izveštaj o kojem je Panić govorio je izveštaj holandskog Instituta za međunarodne odnose, ukome se Srbija navodi kao primer zarobljene države.

- A zarobljenu državu, po definiciji ove ugledne međunarodne organizacije, karakteriše proces u kome se državni akteri infiltriraju u državne strukture uz pomoć klijentelističkih mreža i koriste te državne strukture da sakriju svoje koruptivne akcije. Da bi pokazali kako funkcioniše klijentelistička mreža, oni navode primer Srbije u kojoj Srpska napredna stranka ima 730.000 članova, jer samo ako ste član te stranke u mogućnosti ste da rešite neki vaš problem ili da dobijete posao. Poređenja radi, nemački CDU ima samo 407.000 članova, iako je Nemačka 11 puta veća od Srbije - istakao je Panić i zaključio:

- U Srbiji, dakle, nema demokratije i to je sada već svima jasno; o tome govore svi relevantni međunarodni izveštaji. I zato je borba za normalne izborne uslove srž svake politike danas. Na taj način mi se borimo za demokratiju i šansu da promenimo sistem koji je sve doveo do apsurda - poručio je član Predsedništva Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati